Fincsa-nindzsa

Cseresznyezselés-csokoládéhabos torta

2012. június 11. - fincsanindzsa

A tavalyi nyár egyik kedvenc süteménye volt számomra. Ugyan kellett vele okoskodni, spekulálni, mit hogyan lehet csinálni, hogy a legszebb és legfinomabb legyen, de a végeredményt fényképen kivételesen nem mutatom be, mert olyan Chokito feelingem van tőle. Ronda és finom. Csak akkor vágj bele, ha van időd szöszmötölni, várni, amíg a zselatin megdermed és hasonlók.

Hozzávalók

Piskóta:

3 tojás
3 ek. liszt
3 ek. cukor
egy fél citrom reszelt héja

Csokoládémousse:

5dl tejszín
1 púpos tk. zselatin
fél dl hideg víz
4 tojás sárgája
4ek. cukor
15 dkg étcsokoládé

Cseresznyezselé:

30dkg magozott cseresznye (nem szezonban megfelelő a kompót is)
2dk piros gyümölcslé
1,5dkg zselatin

Kezdjük a tésztával. Először is izzítsuk be a sütőt, 180 fokra. Amíg felmelegszik keverjük ki a tésztát az alábbiak szerint. 1 kanál cukrot keverjük ki a 3 tojás sárgájával szép habosra. Ha ezzel megvagyunk, utána 2 kanál cukrot a 3 tojás fehérjével verjük keményre, amihez a cukrot fokozatosan adagoljuk hozzá, ahogy felveszi. Ha ezzel megvagyunk, a fehérjéhez fakanállal, nagy széles mozdulatokkal keverjük a kikevert sárgáját és óvatosan a lisztet is. Közben reszeljük bele a fél citrom héját is az ízhatás miatt. Végezetül a tortaformánkat béleljük ki sütőpapírral. Egy kis csel, amit nemrégiben tanultam. Mivel a tortaformám csatos, az egyenletes tésztához a sütőpapírt tegyük a forma aljára, és utána szorítsuk rá a formát. A feleslegessé vált sütőpapírt vágjuk le. Öntsük bele a tésztát és kb. 10-12 perc alatt süssük aranybarnára. Közben hústűvel ellenőrizzük megsült-e a tészta. Ha nem ragad a tűre, akkor elkészült.

Amíg a tészta sül, foglalkozzunk a cseresznyénkkel. Magozzuk ki, ha még nem tettük, majd a zselatint duzzasszuk meg a hideg gyümölcslében. A Siónak kiváló cseresznyeleve van, és színe is tökéletes. Ha kellően megdagadt, forraljuk fel, hogy a zselatin felolvadjon. A cseresznyeszemeket, a levével együtt keverjük a gyümölcsleves zselatinhoz. Egy félgömb alakú (Tuppeware kelesztőtálja tökéletes, vagy igény esetén négyzet alakú mély) tálat átlátszó fóliával kibélelünk, majd a zselatinos cseresznyés szószt beleöntjük és a fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjen. Nézzünk rá időközönként, mert a fagyasztó hőfokától függően, legalább fél órára van szükség.

 

1_14.jpg

 

Ne felejtsük el, hogy a tésztánk még a sütőben van!

A süti utolsó lépéseként a csokoládéhabot keverjük ki. Verjünk keményre 4dl tejszínt, majd tegyük hűtőbe. A zselatint hidegvízben duzzasszuk meg. A tojássárgáját a cukorral és a maradék 1 dl tejszínnel elkeverve gőz fölött felforrósítjuk, vigyázva, nehogy rántotta legyen belőle. A gőzről levéve a csokoládédarabokat megolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni a keveréket. Ha kihűlt, a felvert tejszínhab egyharmadát keverjük bele a csokoládés masszába, majd óvatosan keverjük hozzá a többi habot is. A zselatint forraljuk fel, hogy felolvadjon, majd egy kevés krémmel összekeverve langyosra hűtjük. Ha ezzel megvagyunk, a csokoládékrémbe keverjük bele.

Én a cseresznyezselé dermedésére türelmetlenül szoktam várni, mert lassabban dermed meg, mint számítok rá. Ha teljesen megdermedt, borítsuk a tésztánkra, amelyet a csatos tortaformánkban hagytunk. Húzzuk le a fóliát, gyönyörködjünk, benne milyen szép lett J Aztán öntsük rá a csokoládéhabot. Ezt követően tegyük a hűtőbe. Érdemes néhány órát dermedni hagyni, mielőtt elfogyasztjuk.

 

2_8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr194581988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása