A pite időről időre visszaköszön az életemben. Sajnos most egy darabig nem ehetek ilyen finomságokat, de ettől még elkészíthetem őket nem? Huncut mindig akad rá, hogy ki egye meg :) Ezt a sütit nemrégiben csináltam. Sajnos sem szedret, sem cseresznyét nem lehet már kapni. Így ez a süti jövő nyárra marad. Ha nagyon kívánjátok, készíthetitek konzerv cseresznyével, és mirelit szederből. A nyári ízek egyik legnagyobb kedvence volt.
Hozzávalók
Tésztához:
170 g liszt
40 g porcukor
90 g kockára vágott vaj
1 közepes tojás sárgája
fél citrom leve
Krémhez:
1 csomag tejszín ízű pudingpor
fél liter tej
3 ek. kristálycukor
Tetejére:
1 csomag zselatin
2ek. cukor
2dl víz
25dkg cseresznye
20dkg szeder
Tészta: A lisztet és a porcukrot a vajjal átmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját és a citromlevet. Jól összegyúrjuk, ha ragad, kevés liszttel korrigáljunk, majd fóliába csomagolva tegyük fél órára a hűtőbe. 190 fokra melegítsük elő a sütőt, béleljük ki a tésztával a tortaformát (mivel a tésztánk vajas, ezért nem kell sem vajjal kikenni a formát, sem sütőpapírral kibélelni), tegyünk bele sütőpapírt és szárazbabot majd 10-12 percig süssük elő, míg aranybarna nem lesz. Tegyük félre és vegyük le a sütőt 180 fokra.
Pudingos alap: A pudingport keverjük csomómentesre egy deci tejjel, majd fokozatosan keverjük hozzá a maradék tejet is. Tegyünk bele 2-3 evőkanál cukrot, majd főzzük sűrűre folyamatos kavargatás mellett. Ha felforrt, néhány percig még főzzük tovább, majd vegyük le a lángról és hagyjuk kihűlni.
A cseresznyét magozzuk ki, és a szederrel együtt mossuk meg és csöpögtessük le. Ha a pudingos alap kihűlt, egyenletesen oszlassuk el a szintén kihűlt tésztán. A pudingra először helyezzük el a cseresznyéket, majd a lyukakat töltsük fel a szederrel.
Egy csomag tortazselét vagy 2 teáskanál zselatint keverjünk csomómentesre 2dl vízzel vagy gyümölcslével, 2 evőkanál cukrot adjunk hozzá, majd forraljuk fel sűrű kavargatás közben. Ha felforrt, húzzuk le a tűzről és hagyjuk sűrűsödni, hűlni. Ha még meleg a közepétől kezdve egyenletesen csorgassuk rá a tortára, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a zselatin megdermedjen.