Fincsa-nindzsa

Nagyi kedvence 12. - Mákos lepény

2012. augusztus 12. - fincsanindzsa

Gyerekkorom egyik legnagyobb kedvence, hiszen imádom a mákos sütiket. Főleg a mákos bejglit :)

Hozzávalók

Fehér tésztához

30dkg liszt
15dkg porcukor
12dkg margarin vagy teavaj
2 tojás sárgája
¾ sütőpor
kevés tej (pár csepp!!!) szükség szerint

Mákos tészta

2 tojás
12dkg margarin vagy teavaj
37dkg porcukor
18dkg darált mák
citromhéj
15dkg liszt
¾ sütőpor
2.5dl tej

Krém

2 vaníliás pudingpor
6dl tej
2 ek.kristálycukor
20dkg margarin vagy teavaj
25dkg kristálycukor

A fehér tésztához gyúrjuk össze a hozzávalókat. Nagyon figyeljünk arra, hogy tényleg csak néhány csepp tejet adjunk hozzá, mert különben túl tömör lesz tőle a tészta. De tényleg csak akkor kanalazzunk bele tejet, ha nem sodorható a tészta.

2 részre szedjük, és két levajazott-lisztezett tepsi hátán 170 fokon, 13-15 percig készre sütjük. A tepsink nagyobb legyen, mint a 30x40-es méretű.

A mákos tésztához a tojást keverjük habosra a porcukorral és a szobahőmérsékletű vajjal. Daráljuk meg a mákot egy kevés cukorral és a receptnek megfelelő mennyiséget, a citromhéjat, a sütőport, a lisztet és a tejet apránként keverjük a kihabosított tojáskikeverthez.

Keverjük jól össze, és amelyik tepsi hátán sütöttük a lapokat, annak belsejét sütőpapírral béleljük ki, és öntsük bele a tésztát.

200fokra melegítsük elő a sütőt, 8-10 percig 200 fokon, utána 160fokra vegyük le a hőfokot, és összesen 25 percig süssük.

A krémhez a vaníliapudingot keverjük csomómentesre egy kevés tejjel, majd öntsük fel a maradékkal és keverjük hozzá a cukrot is. Főzzünk sűrű krémet belőle. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, hiszen a vajas krém miatt nem jó a meleg. Keverjünk bele 20 dkg margarin/vajat, adjuk hozzá a cukrot.

A fehér lapot egy tálcára vagy deszkára helyezzünk, majd a krém felével kenjük meg. Utána következik a már teljesen kihűlt mákos tészta, megint krém, és végezetül a fehér lap.

Célszerű a tálalás előtti napon elkészíteni, mert a tésztának idő kell a visszagyengülésre.

 1_83.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr974707799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása