Egyre jobban belelendültünk a torta készítésbe, így a következő mutatvány a feketeerdő torta volt. Egy szülinapi meglepetés részeként készült, nem a hagyományos, hanem laktózmentes tejszínből készült. Tapasztalatunk az, hogy kevésbé lehet szépen eldolgozni, és kemény habbá verni, mint a hagyományos tejszínt. A torta elkészítése nem az én érdemem volt, így megint egy idegen tollal ékeskedem :) Méghozzá Gáboréval.
Tésztához:
5 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
5 dkg kakaópor
Töltelékhez:
1 zacskó vanília pudingpor
1 üveg konzerv meggy
8 dl tejszín
szükség esetén habfixáló
0,5 dl cseresznye pálinka, vagy sherry brandy
A tésztához:
A tojásokat ketté választjuk. A sárgáját a cukor egy harmadával felverjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ezután a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Az átszitált lisztet a kakaóporral összekeverjük. A sárgáját a fehérjével összekeverjük, majd keverő lapáttal a kakaós lisztet belekeverjük. A masszát egy sütőpapírral kibélelt 26-os tortakarikába töltjük és 180 celsius fokon kb 15 perc alatt készre sütjük.
Töltelék:
A krém készítése előtt a meggyet lecsepegtetjük és kiválasztunk 16 szemet a díszítéshez. A meggy levével – amibe beleöntöttük a pálinkát vagy a brandy-t – megfőzzük a pudingot, majd beleforgatjuk a maradék meggyet Miután kihűlt a torta, illetve a puding, a tortát három részbe vágjuk.
Két karikára egyenletesen elosztjuk a pudingot.
A tejszínt kemény habbá verjük (figyeljünk arra, hogy a tejszín hideg legyen, ha nem akar a hab megkeményedni, használjunk habfixálót, akár 2-3 csomaggal is), majd rákenjük a pudingra. Figyeljünk arra, hogy maradjon tejszínhab a torta bevonására is. Ezután összerakjuk a tortalapokat és kívülről bekenjük habbal, majd díszítjük a maradék meggyel
Javaslat: bármennyire is kívánjuk a tortát, ne essünk neki azonnal hanem a hűtőben hagyjuk dermedni, és az ízeket összeérni.
Annak ellenére, hogy nem igazán szeretem, egész jól sikerült, Sőt!