Fincsa-nindzsa

Ország tortája - Remake

2012. október 23. - fincsanindzsa

Tegnap anyukám hívta a férjem, hogy nagy feladat vár ma ránk. Nagy duzzogva, de ismét ország tortáját kell készítenünk. Viszont, mivel elég nagy a család, ha családi mókázásról, köszöntésről beszélünk, akkor nem lenne elég a szimpla adag torta, ezért kicsit növelni kellett a mennyiséget. Mondjuk egy másfélszeresre. Bennem van a félsz, hogy még ez sem lesz elegendő, jobban jártunk volna, ha kétszeres adagot készítünk. Most nem a hagyományos körtortát sütöttük meg, hanem tepsivel próbálkoztunk. Egy hiba volt, nagyobbal kellett volna. De ehhez a mennyiséghez a kb. 23x30-as tepsi elegendő lesz. Ha ügyesek vagyunk, kb. 24 szeletet tudunk belőle villantani. Negyed órát adok az életben maradásáért.

Hozzávalók

Tészta

18 tojásfehérje 
50dkg kristálycukor
30dkg darált mák + kb. 5-10dkg darált mák a torta bevonásához
15dkg porcukor
12dkg édes morzsa
20dkg hámozott, reszelt alma
3 citrom reszelt héja

Krém

1.3l tej
25dkg kristálycukor
3 csomag vaníliás pudingpor vagy 15dkg keményítő
6 tojássárgája
fél vaníliarúd vagy 1 csomag vaníliáscukor
50dkg min. 30%-os tejszínhab

Almatöltelék

70dkg hámozott, reszelt alma
9dkg teavaj vagy margarin
9dkg kristálycukor
2g őrölt fahéj (Lucullus)
1 púpos evőkanál zselatin
2 citrom leve

Először reszeljük le az almát, és daráljuk meg a mákot. Mivel a mák zsíros, ezért szükséges hozzá porcukrot is adnunk miközben daráljuk. Mérjük ki az édes morzsát, és keverjük össze a mákot, a morzsát, az almát, és a reszelt citromhéjat.

1_121.jpg

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd ha betesszük sülni a tésztát vegyük vissza 180 fokra  és  állítsuk légkeverésesre. Kb. 20-25 perc alatt megsül.

Ha a hőfokot beállítottuk, kezdjük el elkészíteni a tésztát, verjük fel a tojásfehérjét. Ezt követően apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot és olyan keményre verjük, hogy a hab ne csöppenjen le a keverőfejről.

Ha a hab elkészült, a mákos masszát keverjük bele széles mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük össze.

Annak ellenére, hogy most nem csatos tortaformát használunk, hanem tepsit, ugyanúgy ki kell bélelnünk sütőpapírral, hogy a tészta ne ragadjon le. Sülés közben ellenőrizzük hústűvel, hogy megsült-e már a tésztánk. Ha nem ragad, akkor rendben vagyunk, kiszedhetjük. Fogjuk meg a sütőpapír négy sarkát és egy deszkára fordítsuk le a tésztát. Szedjük le róla a sütőpapírt, hogy a gőz el tudjon távozni, és ne essen össze a tészta.

3_43.jpg

Mivel 6 lapot kellene sütni a tortához, az egyszerűség kedvéért – és feltéve, ha elég ügyesek vagyunk – 2 lapot süssünk, majd 3 egyenlő részre vágjuk szét. Ha nem vagyunk elég bátrak, akkor 3-at készítsünk és akkor csak 2 felé kell vágni a lapokat.

A krémhez egy kevés tejet, a keményítőt vagy a pudingport és a 6 tojás sárgáját keverjük csomómentesre. A maradék tejet forraljuk fel folyamatos kevergetés mellett a cukorral és a vaníliarúd kikapart belével. Vaníliarúd hiányában, 1 csomag vaníliáscukrot öntsünk hozzá. Apránként adagoljuk hozzá a keményítős tojásos masszát, és további kevergetés mellett főzzük sűrűre. Nekem az egyszerűség kedvéért a pudingporos megoldás szimpatikusabb. Ízben nincs sok különbség, és az mindig van otthon, a keményítővel ellentétben.

Ha a krém kihűlt, verjük keményre a habtejszínt, olyannyira, hogy megálljon a kanálon a hab. A tejszínt és a krémet robotgéppel keverjük homogén állagúra, majd tegyük félre.

Az almás tölteléket készítsük el, amíg a vaníliás krém hűl. Reszeljünk le a hámozott almát, és vajon pároljuk meg, fahéjjal, cukorral és a citromlével. Azért locsoljuk meg a facsart citromlével, hogy ne barnuljon meg az alma. Egy púpos evőkanál zselatint fél deci vízzel keverjünk csomómentesre, forraljuk fel, majd keverjük bele az almás töltelékbe. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.

MEGJEGYZÉS: Használjunk jó minőségű őrölt fahéjat, eddig a Lucullus vált be a legjobban. De olyannyira, hogy zsigerből az alaprecept mennyiségét vettük alapul és szoroztuk a másfélszeresére, és az almába kevertük a 9 gramm fahéjat. Amit azzal a lendülettel dobhattunk is a kukába, ahogy beletettük. Ha gyengébb minőségű a fahéj, akkor használhatunk hozzá 4-6 grammot is, ám csak apránként adagoljuk hozzá, nehogy úgy járjatok, mint mi és közel 1 kiló alma szagolja alulról az ibolyát. Ezért, ha a Lucullus fahéját használjátok, elegendő a 2 grammos mennyiség. 

4_28.jpg

Visszatérve a tésztához, már csak meg kell tölteni a krémmel, pihentetjük és elpusztítjuk.

A tésztát 6 lapra vágjuk szét, majd kezdjük el megtölteni. Az almás krémet 2 részre, a vaníliásat 4 egyenlő részre osszuk szét. 3 réteg vaníliás és 2 réteg almás krémet kenünk a lapok közé.

Az első lapot a vaníliással kenjük meg, méghozzá olyan vastagságúra, mint amilyen vastag a tésztánk. Erre helyezzünk egy újabb tésztalapot, majd kenjük meg a kihűlt almás töltelékkel, és borítsuk be egy újabb lappal. A rétegezést egészen odáig folytassuk, amíg csak egy adag vaníliás krémünk marad a torta bevonásához.

Ha a krémmel bevontuk a tortát, utána az oldalát és a tetejét is szórjuk meg darált mákból. Pogácsaszaggatóhoz hasonló kiszúrót használhatunk sablonnak, így szép formában tudjuk megszórni a tortát.

Lustaság fél egészség, ezért most nem díszítettem almával, hanem a tetejét megszórtuk darált mákkal. Nagyon helyes lett :)

5_9.jpg

A legjobb, ha egy teljes éjszakát hagyjuk összeérni az ízeket, de ha türelmetlenek vagyunk, akkor legalább egy 3-4 órát adjunk neki, mielőtt a hurrikán végig seper az asztalon. :)

Utóirat: több, mint a fele megmaradt, mert hatalmas lett a krém miatt. A vércse társaság ellenére is :) (Ha ezt a csajok meghallják...)

6_6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr24863345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Annamarias 2012.10.23. 18:46:37

Biztos nagyon finom de a recept leírása borzalom.

fincsanindzsa 2012.10.23. 20:23:08

Mi a problémád a recept leírásával? Nem követhető lépésről lépésre, túl bonyolult, vagy a stílussal van a gond? Nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre. Köszi!

látjátok feleim szümtükkel 2012.10.23. 21:59:40

@fincsanindzsa:
Első olvasatra nekem is nehézkes volt, de második olvasatban már jobban átláttam.
Talán ez a rész a zavaró:

"Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd ha betesszük sülni a tésztát vegyük vissza 180 fokra és légkeverésesre állítsuk a hőmérséklet levételével. Kb. 20-25 perc alatt megsül.

Ha ezzel elkészültünk, verjük fel a tojásfehérjét. Ezt követően apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot és olyan keményre verjük, hogy a hab ne csöppenjen le a keverőfejről.

Ha a hab elkészült, a mákos masszát keverjük bele széles mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük össze."

Nem írod, hogy ezzel az egésszel mit kell tenni, miután már a tészta összeállítását megelőzően a sütőbe rakattad a nem tudni mit.

A sorrendben hibáztál, és csak többszöri nekifutásra érthető meg a menet.

fincsanindzsa 2012.10.23. 22:57:21

@látjátok feleim szümtükkel: köszi az építő kritikát, ami nekem világos, nem mindenki számára egyértelmű. Legközelebb az ilyen hosszú és összetett recepteknél jobban figyelek erre.

fincsanindzsa 2012.10.23. 23:01:31

@látjátok feleim szümtükkel: korrigáltam egy kicsit, remélem követhető :)
süti beállítások módosítása