Méltó párosítása a lazacsteaknek. Az egész menüt, ha a zöldborsószuflét is elkészítjük hozzá, röpke egy óra alatt elkészíthető.Az almachutney talán a „lebonyolultabb” része a mai menünek, mert a karamellre figyelni kell, de egyéb extrával nem fogunk találkozni.
Hozzávalók
10dkg kristálycukor
1dl víz
1 citrom leve
2 alma
kakukkfű (friss vagy morzsolt, szárított)
A kristálycukrot karamellizáljuk. Ha nem barnacukrot használunk, akkor ne kevergessük, mert különben csomóssá válik. Néha rázogatni lehet, hogy ne égjen le. Az almát kockázzuk fel, majd a citrom levét facsarjuk rá, hogy ne barnuljon meg. Tegyük rá a már barnára karamellizálódott cukorra, forgassuk vele össze. Jöjjön utána a víz, amit el kell főzni róla. Majd morzsoljunk bele száraz kakukkfüvet, ám ha van otthon friss, akkor néhány szálról a leveleket szedjük le és vágjuk apróra, majd keverjük a szószba.
Főzzük addig, amíg a víz kb. fel már elfőtt és sűrűvé válik a szósz. Ha a tűzről leszedjük, akkor tovább fog sűrűsödni.
Figyeljünk rá, ne főzzük túl sokáig, mert a cukor ha megég, keserűvé válik.
A lazac mellé tálaljuk köretként.