Fincsa-nindzsa

Libamáj brulée házi áfonyás brióssal

2012. december 23. - fincsanindzsa

Tegnap gyönyörű libamájat sikerült beszereznem, de az alapötletet a brulée készítéséhez a lakáséttermi látogatásunk adta a Magos-Jenei párosnál (http://www.budapesti-lakasetterem.hu/galeria/lakasetterem/capriccio_lakasetterem.html). Ez volt az első lakáséttermi élményem, de nem hiszem, hogy az utolsó. Nagyon hangulatos, akár baráti társasággal, kollégákkal, vagy csak párban ellátogatva. Kiváló ajándék is lehet, ha kedveskedni szeretnénk valakinek, hiszen nem egy hétköznapi vacsorameghívásról beszélünk.

A piacon egy őrült sor kivárása után megkaparintottam a csodálatos alapanyagomat, amire már nagyon vágytam. A libamájat aranyáron mérik, nemcsak képletesen értve. Érdemes körülnézni, hol mennyi, hiszen 7 és 9000 forint között adják kilóját. A piacon frisset kb. 7 ezerért be tudunk szerezni, azonban a fagyasztott kilónkénti ára a Metroban 9 ezerrel rúgott.

Készítek hozzá mini brióst is, aminek a tésztájához aszalt vörösáfonyát keverek, és melegen tálalom a brulée-hez, amit legalább egy éjszakán át dermesztek a hűtőben. Tegnap este a brulée-t már megcsináltam, ma a briós vár már csak rám. Karamellizálni pedig csak szigorúan fogyasztás előtt :)

A legtutibb szufléformát a múlt héten a Kikában találtam, nagyon olcsón és nagyon helyeseket. Úgyhogy vettem is néhányat, mert úgy gondoltam a meglevő hat az édes kevés.

Az általam javasolt mennyiségből 8-9 szuflés formányi adag készül.

Hozzávalók

35dkg libamáj
5 tojás sárgája
1.5dl tejszín
1.5dl tej
3ek. konyak
só, bors
½ gerezd fokhagyma
barnacukor

1_130.jpg

A libamájat kockázzuk fel kb. 2 centis nagyságúra. A tojásokat válasszuk szét – a fehérjét akár püspökkenyérhez is fel tudjuk használni.

Mérjük ki a tejszínt, a tejet és a konyakot is.

Vegyünk egy mély edényt, amibe a libamájkockákat tegyük. Adjuk hozzá a tojássárgákat, és a tejszínt valamint a konyakot is öntsük hozzá, majd botmixerrel kezdjük el pürésíteni. Apránként öntsük hozzá a tejet is, végezetül pedig ízesítsük: sóval, egy kevés borssal, valamint egy csepp fokhagymát is zúzzunk hozzá.

2_86.jpg

A sütőnket melegítsük elő 140 fokra.

Közben készítsünk elő egy tepsit, engedjük 1/3 részig vízzel, vajazzuk ki a szuflé formákat, majd állítsuk bele a vízmedencébe. A szufléformákat ¾ részig töltsük meg a libamájhabbal.

3_48.jpg

Ha a sütő már meleg, tegyük be sülni. A szufléforma méretétől, és a sütő erősségétől függően kb. 35-45 percre lesz szükség. Akkor lesz jó, ha kicsit szilárdabb, mint a creme brulée, ergo  már a közepe sem remeg.

Hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Fogyasztás előtt szórjuk meg barnacukorral és karamellizáljuk rá a tetejére. Ha van zsebsárkányunk hozzá, azaz hétköznapi nevén karamellizáló pisztoly, az a legjobb. Amíg nem szreztem be egy ilyen masinát, addig az előmelegített sütőben kb. 5 perc alatt megkaramellizálódott a cukor.

Nagyon finom, ha kelt, omlós kaláccsal, molnárkával, vagy jelen esetben brióssal fogyasztjuk. Az áfonya különösen kiemeli a máj ízét.

 4_32.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr394978322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása