Fincsa-nindzsa

Paradicsomos-húsos lasagne

2014. június 25. - fincsanindzsa

Drága férjem nem szereti a spenótos ételeket, de múltkor úgy gondoltam, ha törik, ha szakad, nekem ki kell próbálnom azt az ínycsiklandozó spenótos lasagne-t. Engedve az erőszaknak, összedobtunk egy paradicsomos változatot is, a húsevők és a hagyományos ízek kedvelői kedvéért. Eredetileg én sütöttem volna meg, de annyira el voltam foglalva a muffinok sütésével, hogy szegény férjecském nem kapta meg ebédre / uzsonnára, ezért rá hárult a felelősség és a kivitelezés. (Remélem legközelebb is ő fogja elkészíteni, mert nagyon finomra sikeredett.)

Hozzávalók

50 dkg darált hús
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
olaj

bors
babérlevél
oregánó
bazsalikom
2 doboz paradicsompüré, vagy 4 dl paradicsomlé
30-50dkg reszelt sajt (trappista és füstölt vegyesen)
10-12 lap lasagne tészta
(1 sárgarépa)

 

A vöröshagymát megtisztítjuk és felkockázzuk. Olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst. Amikor elfőtte az összes levét, megsózzuk, megborsozzuk és hozzáadunk két babérlevelet. Fűszerezzük még bazsalikommal és oregánóval, azután felöntjük paradicsomlével, vagy hozzá tesszük a paradicsom konzervet és adunk hozzá vizet.

Addig főzzük, míg el nem párolog az összes lé és nem kapunk egy sűrű paradicsomos mártást. Közben folyamatosan kóstoljunk, hogy megfelelő legyen a fűszerek aránya. Ha nem akar besűrűsödni, akkor hámozzunk meg egy répát és kis lyukú reszelőn reszeljük a mártásba. Az eredeti bolognai alapba is tesznek répát.

1_3.JPG

Amikor a szósz elkészült, felteszünk sós vizet forrni a tésztának. Ügyeljünk rá, hogy akkor a legyen az edény, hogy a tészták ne torjenek el. Mialatt a víz forr, vajjal kikenjük a tepsit, vagy jénai tálat (A jénai tál esetében figyeljünk arra, hogy ne előmelegített sütőbe tegyük, mert akkor elpattanhat!).

Amikor a víz felforrt, egy-két percre belehelyezzük a tésztákat (annyi tésztát tegyünk a vízbe, amennyivel egy réteget le tudunk fedni) és a kivajazott tál aljára helyezzük (figyeljünk arra, hogy kötésben legyenek). Ezután következik a mártás, majd rá a reszelt sajt (személy szerint valamilyen füstölt sajt és trappista keverékét preferálom, persze jó sokat J) és ismét egy réteg tészta.

2_6.JPG

A rétegek elkészítése előtt nézzük meg, hogy milyen magas a sütő edényünk és annak megfelelően osszuk el a mártásunkat, de ideálisan 4 réteget tudunk előkészíteni, ha keskeny és magas edénnyel dolgozunk. Azonban ez a mennyiség egy kisebb jénaihoz mérten kialakított. Ha egy 4 fős, jó étkű családot szeretnénk ellátni, akkor duplázzuk a mennyiséget, különben nem fognak jóllakni.  

3_3.JPG

Végül, a rétegezés utolsó lépéseként, a rétegezést tésztával fejezzük be és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

4_3.JPG

 

Végül 180 Celsius fokon kb. 20-25 percig sütjük, hogy a sajt szépen megkérgesedjen a tetején. 

5.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr614886444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása