Fincsa-nindzsa

Quiche 4. - Spenótos-fetás quiche

2013. július 09. - fincsanindzsa

Imádom a quiche-t, vagy hétköznapi nevén szólva sós pitét, így mindig kipróbálok újabb és újabb verziókat belőle. Eddig már volt póréhagymás, tonhalas és a quiche lorraine sok-sok zöldséggel. Most pedig a spenótosat. Mivel én szeretem  házilag elkészített tésztát, nem spórolok az idővel, és helyettesítem a boltban kapható leveles tésztával, vagy a vajas verzióval. Így ha Nektek is belefér az időtökbe, kövessétek a receptet, amit kirakok, ha nem akkor pedig irány a bolt és Tante Fanny tésztáját keressétek, mert ugyanazt a célt szolgálja.

Most volt egy csomó időm, ezért magam gyúrtam hozzá a tésztát. Mivel kis formákat használtam - 23cm átmérőjű, ezért a mennyiségeket kicsit változtattam: 30dkg liszt, 15dkg vaj, 2 tojás, 4ek. víz, 2ek. tejföl és só. 

Hozzávalók

Alaptészta (29-es átmérőjű piteformához)

25dkg liszt
10dkg teavaj
1tojás
3ek. hideg víz
1ek. tejföl
csipet só

Töltelékhez:

12dkg krémsajt
1.5dl tejszín
30dl friss vagy fagyasztott spenót
5 gerezd fokhagyma
1 póréhagyma
20-25dkg fetasajt
4 nagy tojás
vaj
só, bors szerecsendió

Először készítsük el a tésztát, mert amíg a hűtőbe tesszük lesz időnk összerittyenteni a tölteléket. A lisztet összemorzsoljuk a hideg feldarabolt vajjal, majd gyúrjuk össze a tojással, adjuk hozzá a vizet és a tejfölt, majd egy csipetnyi sót. Gyúrjuk homogén állagúra hideg kézzel, tekerjük be folpackba, majd tegyük egy órára a hűtőbe.



Ha házitésztát használunk, akkor azt elő kell sütnünk, mielőtt beletöltjük a finomságokat. Ezzel ellentétben a boltban vásárolt tésztát egy az egyben fel lehet használni. (A képeken Tante Fanny levelestésztával készült pite látható)

Ha a tészta kellően megdermedt, szedjük ki a hűtőből, és az ujjunkkal dolgozzuk el vékonyra a pitesütőformában. A pereme ugyanolyan vékony legyen, mint az alja, és a széleknél figyeljünk arra, hogy tapasszuk rendesen a falra.

6_11.jpg

Előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 percig süssük elő. Hogy ne púposodjon fel, béleljük ki sütőpapírral, és tegyünk bele babot, lencsét vagy bármit, amit kismilliószor fel tudunk még sütéshez használni.

És végezetül a töltelék:

A vajat olvasszuk meg a serpenyőben, a póréhagymát először vágjuk fel hosszában, majd karikázzuk fel, és így mehet a vajba, fokhagymát összezúzzuk, majd fonnyasszuk meg őket. A spenótot kockázzuk fel, majd néhány pillanatra a hagymához adjuk és hirtelen megfonnyasszuk. Ez tényleg egy nagyon rövid művelet legyen!


A krémsajtot – lehet akár medvesajt is – homogénre keverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a tojást egyesével, sóval , borssal és szerecsendióval ízesítsük. A só intenzív ízét érezzük ki!

A spenótot oszlassuk el egyenletesen a tésztán, majd kanalazzuk rá a krémsajtot „öntetet”. A tetejét szórjuk meg reszelt fetasajttal és a sütő teljesítményétől függően, 30-35 perc alatt készre sütjük. Először 180 fokon, majd kb. 10 perc után levesszük a hőfokot 150re.


7_8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr705363508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása