Egy időre legyen elég a szénhidrátokból, ezért Peti kérésére jön egy újabb bagett, ami vajas krémmel és sok-sok tökmaggal bélelt. Valószínűleg a magas zsírtartalom miatt sokkal ropogósabb, még azután is, hogy kihűlt.
Hozzávalók
50dkg finomliszt (lehet rozs vagy kenyérliszt is)
3dl tej
2 kávéskanál só
1dl víz
fél élesztő
kevés kristálycukor az élesztő felfuttatásához
tökmag és/vagy napraforgómag
zöldfűszer (petrezselyem)
2-3 gerezd fokhagyma
10dkg teavaj
A lisztet szitáljuk meg, hogy jó laza legyen, keverjük el benne a két kávéskanál sót. Közben a tejben futtassuk fel az élesztőnket, és adjunk hozzá egy kis cukrot. Ha kellően felfutott, öntsük az élesztőt a lisztre, majd a dagasztóval dolgozzuk selymesre a tésztát. Ha szükséges, és nekem szükséges volt, adjunk hozzá kb. 1 deci vizet is.
Amíg a tésztánk kel, készítsük el a zöldfűszeres vajkrémet. Két csomag petrezselymet vágjunk apróra, és ha szeretjük a fokhagymát, nyugodtan zúzzunk bele. Keverjük el a szobahőmérsékletű vajunkkal. Ha a vajkrém túl soknak tűnik, akkor később kenyérre kenve is fogyasztható. A vajat ne olvasszuk meg, különben lehetetlenség lesz vele bánnunk. Inkább hagyjuk szobahőmérsékleten a vajat kb. 2-3 órát és utána dolgozzuk fel.
Ha ezzel megvagyunk, a tésztánkat 3 egyelőre részre osszuk el, nyújtsuk ki akkora lapos rudakra, hogy a gáztepsiben kényelmesen elférjen. A kinyújtott tésztákat kenjük meg a vajkrémmel, majd ízlés szerint szórjuk meg magokkal. Én nagyon szeretem a szotyit és a tökmagot is, ezért vegyesen használtam fel belőle. Ha a kenéssel is megvagyunk, csavarjuk meg a rudakat néhány helyen, ahogy a hossza engedi, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben hagyjuk egy 10-15 percet még kelni. A tetejét permetezzük le vízzel. Mivel nagy okosan egy kicsit megolvasztottam a vajat, utána nem győztem életet lehelni a tésztába, ugyanis folyamatosan csúszott szét és nem tudtam megcsavarni, csak összenyomkodni. De ha tényleg csak szobahőmérsékletű alapanyaggal dolgozunk, nem lesz vele semmi probléma.
175 fokra felmelegített sütőben süssük légkeveréses üzemmódban kb 25-30percig.
Ha nem szeretjük a fehér kenyeret, akkor csinálhatjuk rozslisztből, bár úgy kicsit nehezebb lesz a tésztája. Ezt egy kevés tejföllel vagy joghurttal lazíthatjuk, csak arra figyeljünk, hogy selymes legyen a tészta.
A vajkrém miatt sokkal laposabb lett a bagett, mint azok, melyekbe nem került „töltelék”.