A férjem kedvenc randikajája, amivel mindig levesz a lábamról, a baconbe göngyölt sertésszűzérme. A következő fogásban mindkettő szerepel, azonban egy egészen más párosításban. A sertésszűzérme natúran és szeletelve jelenik meg, míg a bacon, mint „csomagolóanyag”, a ceruzabab bundájaként. Ehhez pedig nem mást tálalunk, mint grillezett zöldséget.
Hozzávalók
60dkg sertésszűz
2ek. olaj
só, bors
24 szál ceruzabab
8 szelet baconszalonna
fél cukkini
fél kaliforniai paprika
4 fej gomba
1 kis fej lilahagyma
petrezselyem
rozmaring, kakukkfű
1 fej fokhagyma
A sertésszüzet hártyázzuk le, ha szükséges. A deszkára szórjunk sót és borsot, majd hempergessük meg benne a húst. Az olajat forrósítsuk fel, majd a sertésszüzet nagy lángon pirítsuk meg. Kb. 2-2 percig süssük egy-egy oldalát, - negyedenként süssük meg - de ne mozgassuk és forgassuk közben, mert azt nem szabad, így lesz szép kérges a hús.
Egy tepsiben készítsünk zöldfűszernövény ágyat rozmaringból és kakukkfűből, valamint kb. fokhagymagerezdekből, amit héjastul helyezünk bele. Előmelegített, 170 fokos, légkeveréses fokozatra állítsuk a sütőt.. Egy pici olajat öntsünk rá és süssük elő, majd a húst tegyük rá és 180 fokon 12 perc alatt süssük készre.
Közben 3-3 ceruzababot – amit nagy körüljárással lehet egy-egy piacon beszerezni, mirelitet én pl. nem is találtam. – baconszalonnába tekerjük, majd helyezzük a szűzérme mellé a tűzre és kapassuk meg, amíg jól megpirul a baconszalonna. Figyeljünk arra, hogy a baconszalonnát úgy rakjuk le, hogy a záródás lefelé nézzen.
A cukkinit, a paprikát vágjuk ujjnyi vastagságú csíkokra, a petrezselymet aprítsuk fel, a gombáról húzzuk le a bőrét és vágjuk négyfelé. A hagymát is pucoljuk meg, és azt is négybe vágjuk. Sózzuk meg, szórjunk rá rozmaringot vagy tárkonyt és egy csepp olajon grillezzük meg. A legtutibb, ha egy nagy serpenyőben tudjuk dobálni és kb 2 perc alatt készre grillezzük.
Tálaláskor a ceruzababot vágjuk ketté, a húst ferdén vágjuk fel és a salátaágyon tálaljuk.
Fogyasszunk hozzá egy pohár Merlot a Heimann Pincészet boraiból.