Fincsa-nindzsa

Salsiccia con fichi avagy a Fügés-chorizo-s tészta

2014. július 01. - fincsanindzsa

Kaptam egy tök jó ajánlást Marianntól, hogy próbáljam ki Vapianoban a fügés-chorizo-s tésztát, mert mesés. Mivel elég extra ízkombinációnak tűnt – füge, csípős kolbász és paradicsomszósz – , ezért inkább a jól bevált pizzánál maradtam. Aztán ma vásárolgattam az alapanyagokat, és szembejött velem a füge a polcon, így végül nem volt más választásom, és a kíváncsiságoknak sem tudtam parancsolni, és kapott egy voksot a tészta. Azonban egy bökkenő akadt: úgy kellett megfőznöm a vapis tésztát, hogy halvány fogalmam nem volt arról milyen ízt kellene éreznem. Szerintem nagyon szuper lett, sokkal bonyolultabbra és időigényesebbre számítottam.

Hozzávalók (4 fő részére)

25dkg száraztészta (linguine, spegetti vagy tagliatelle ízlés szerint)
20dkg olasz chorizo (csípős)
6 füge
30dkg fürtös paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
olivaolaj
friss bazsalikom
só, bors
csipetnyibarnacukor
csípős paprika

1_181.jpg

A vöröshagymát kockázzuk apróra, majd futtassuk meg olívaolajon. Adjuk hozzá a pici kockákra szelt paradicsomot és főzzük meg kis lángon. Zúzzuk bele a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és egy kevés csípős paprikát is szórjunk bele. A friss bazsalikomot már szinte a végén tépkedjük bele.

4_65.jpg

A chorizot Lidlben, és a nagyobb bevásárló központokban is megtaláljátok, azonban én nem kaptam csípőset, de a lángolt ízt valahogy bele kellett csempésznem. (Ezért kellett paprikát használnom).

Közben tegyük fel a vizet forrni és adjunk hozzá sok-sok sót. A tésztát készíthetjük magunk is, de a száraztészta is ugyanolyan finom ehhez. Feltétlenül kövessük a zacskón szereplő útmutatót, mert az ázott és puha tészta nem egy nagy élmény!

A chorizo-t, ahogy más néven kolbászt, vágjuk fél szeletekbe, pirítsuk le. A fügét mossuk meg, a szárát vágjuk le, és négyeljük fel. Most már másképp csinálnám, ezért Veletek már a megfelelő verziót osztanám meg: Ha a chorizo szinte teljesen megpirult, akkor kerüljön bele a füge is, mert különben össze fog törni a gyümölcs. Rázó mozdulattal néhány perc alatt kapassuk meg, magas lángon.

2_131.jpg

3_87.jpg

Ha a tészta megfőtt, öntsük le róla a vizet és keverjük össze a paradicsomszósszal.

5_27.jpg

Tálaláskor pedig tegyünk a tetejére fügét és kolbászt is. Ha valaki szeretné, reszeljen rá parmezánt is. Bevallom őszintén, annak ellenére, hogy imádom a sajtot, erre kivételesen nem javasolnám. 

6_22.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr615527890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2014.07.01. 23:14:29

Végül is főztél egy jót és ez a lényeg, de én azért nem adnék hangzatos, tradíciót sugárzó olasz nevet egy spanyol kolbászból főzött olyan ételnek, amelynek az eredetijét nem volt alkalmam megkóstolni. :)

fincsanindzsa 2014.07.01. 23:33:01

@bikmakk: azota megkostoltuk, mar csakazertis. Es minden nagykepuseg nelkul, az enyem sokkal finomabb, intenzivebb es gazdagabb lett :) de inkabb probald ki, remelem nem okoz csalodast :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2014.07.02. 23:24:03

@fincsanindzsa: Elhiszem. :) Általában nekem is jobban ízlik a saját főztöm, mint amit étteremben adnak, már úgy értem Magyarországon. Nem mintha akkora nagy séf lennék. Társkeresőkben szokták írni, hogy "mások által helyesnek mondott", szóval a főztömet mások is szokták dicsérni, persze ebből nem lehet túl sok mindenre következtetni, mert a szomszéd néniét is sokan dicsérik, oszt' csóri még a chorizóról sem hallott soha. Máskülönben Polcz Alaine írja, ha jól emlékszem, hogy ha kicsit elrontjuk az ebédet, akkor fogjuk rá, hogy valamely egzotikus vagy kevésbé egzotikus külföldi konyha alkotása, és legott találjunk is ki számára rögvest valami autentikusnak hangzó nevet. :) Ezzel azonban nem árt vigyázni, mert érhetik az embert furcsa meglepetések: gondolj arra, amikor magyarként külföldre mész és egy jószándékú vendéglátó "gulyást" vagy bármi mást tesz eléd...
süti beállítások módosítása