Életemben először, ámde nem utoljára a főzőtanfolyamon készítettem és ettem creme brulée-t. Szerinte, ez az egyik legfinomabb, amit valaha is ettem, minden túlzás nélkül. Egy igazi remek, ami nagy odafigyelést érdemel és csodálatos szufléformákat :) Nem épp a kalóriaszegénységéről a híres, ennek ellenére feltétlenül kóstoljátok meg. Ha vendégeket vártok, ez a kellemes tejszínes csemege mindenkit le fog venni a lábáról. Na de lássuk is, hogy készül 4-6 fő részére:
Hozzávalók
6 tojás sárgája
6dkg porcukor
4dl tejszín (30%-os zsírtartalom, állati eredetű)
1-2 rúd vaníliarúd
kevés kristálycukor a karamellizáláshoz
Mielőtt nekiállunk a hozzávalókat összedolgozni, izzítsuk be a sütőt 150 fokra, kivételesen NEM légkeveréses üzemmódban.
Egy mély tálban keverjük habosra a tojássárgáját és a cukrot. Ezek után adjuk hozzá a tejszínt, majd kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét: hosszában vágjuk be, majd a kés tompa felét húzzuk végig a rúd belsejét, amíg az összes vaníliamagvacskát ki nem kapartuk. Keverjük alaposan össze.
Ezek után vegyünk egy közepes méretű tepsit, és töltsük félig vízzel. Utána helyezzük bele a szufléformákat, és osszuk egyenlő arányban szét a tejszínes krémet. Kb. 40 percig hagyjuk sülni. Akkor a megfelelő állagú, ha a massza a közepén remeg, míg a széle szilárd. Ha elérte a megfelelő állagot, vegyük ki a sütőből és a vízfürdőből is és hagyjuk hűlni legalább 2-3órát.
Ha kellően lehűlt, a szuflék tetejét szórjuk meg kristálycukorral és karamellizáljuk rá ezzel a pisztollyal:
http://sodrofa.co.hu/hu/product/aprosagok/szines-karamellizalo/
Ebből már olyan is kapható, amiben szufléformákat csomagolnak. Ha nem akarunk beruházni a karamellizálóra, mert úgy látjuk, hogy nem haszánljuk ki, akkor 5 percre tegyük vissza a sütőbe, és pirítsuk rá.
Fogyasztás előtt, 1 napot hagyjuk pihenni, lefedve, a hűtőben.