Fincsa-nindzsa

Afrikai harcsafilé garnélarák szósszal

2016. január 31. - fincsanindzsa

Közel három hónapja visszavonultam a blogolástól, azonban ez nem azt jelentette számomra, hogy nem is főztem. Sőt! Nagyon finom újdonságokat készítettem, kísérleteztem, próbálgattam új ízeket, fűszereket, próbáltam eltalálni a só helyes mértékét. És nálam minden recept továbbra is úgy kezdődik: készítsd elő a fényképezőgépet...

Remélem lesznek kedvetekre való újdonságok, ínyencségek is, amiből válogathattok. Ha van javaslatotok, amit szívesen kipróbálnátok, a javaslataitokat is várom szeretettel.

Roppant cikis január végén Boldog Új Évet kívánni, így ezt most mellőzöm inkább. Azonban hadd ajánljam figyelmetekbe az év első receptjét. Van benne egy kis hal, egy kis rák, paprika, a mindent feldobó petrezselyem és még néhány finomság. Próbáljátok csak ki!

Hozzávalók (4 fő részére)

Besamelhez

10dkg vaj
5dkg liszt
3dl tej
só,bors
citromlé

20dkg tisztított garnélarák (kb. 35-40dkg mennyiségből lesz ennyi)
50dkg afrikai harcsa
olivaolaj
só, bors

20dkg mozzarella
1 kaliforniai paprika
1 csomó petrezselyem

bulgur

Tisztítsuk meg a garnélarákot a „páncéljától”, majd gerincvonalban vágjuk be egy kicsit hosszába, hogy a benne levő, oda nem illő végterméket eltávolítsuk. Mostanában elég sok csalódás ért rák-fronton, méregdrágán romlott-féle rákkal volt szerencsém közelebbi ismeretséget kötni, így visszatértem a régi jól megszokott beszállítóhoz, aki a békásmegyeri piacon kínálja a portékáját - 1 kilós rák 5000 forintba kerül. Totál kiesik, hiszen a város másik végén lakom, de ezért megéri ellátogatni oda. És az ott vásárolt rákkal mindössze az a dolgom, hogy a farkáról lehúzzam a páncélt.

1_91.JPG

A besamelhez a vajat megolvasztjuk, majd folyamatos keverés mellett a lisztet csomómentesre dolgozzuk vele. Hozzáöntjük a tejet, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, egy pár cseppcitromlevet adunk hozzá, majd a megtisztított garnélarákot is belekeverjük és pár perc alatt főzzük össze.

2_68.JPG

A harcsát vágjuk kisebb szeletekre, mindkét oldalát szórjuk meg sóval és borssal, majd olivaolajon mindkét oldalát süssük meg. Kb. 2-2.5 perc alatt megvan egy-egy oldala, azonban ne forgassuk közben.

3_46.JPG

 

4_30.JPG

Közben mossuk meg és kockázzuk fel a paprikát, aprítsuk fel a petrezselymet és reszeljük le a mozzarellát. A könnyebb használat érdekében pizzamozzarellát vegyünk.

5_19.JPG

 

6_12.JPG

Ha a hal megsült, helyezzük el egy lapos jénaiban, szórjuk rá a paprikát és a petrezselymet, kanalazzuk rá a garnélás besamelt, majd a reszelt mozzarellát.

7_9.JPG

 

8_7.JPG

Hideg sütőbe helyezzük a jénait, majd 175 fokra állítsuk a tűzhelyet és kb. 15 perc alatt készre sütjük. Rizzsel tálaljuk.

Amíg a főétel sül, egy adag bulgurt főzzünk hozzá. Én egy pohárral szoktam készíteni 2 fő részére, melyet egy picit több mint 1 pohár vízzel öntök fel. Sózzuk meg, hagyjuk felforrni, majd fedjük le és húzzuk le a tűzről. Kb. 10-15 percig hagyjuk, annyi idő alatt megszívja magát és megfőnek a bulgur-szemek.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr584979967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása