Új pasi, új életforma, új szabályok. És itt megemlíteném az egyik kedvenc új szabályt, amivel meg kellett "barátkozzak". Vasárnap, ha törik, ha szakad, bizony nasi délután van, és minden vasárnap "uzsi-időben" elő kell rukkolnom egy finomsággal is. Így egész héten keresgélek, ötletelek, mivel lepjem meg a pasim. Igyekszem minél egyszerűbb desszertet választani, így ezeket szerintem Ti is díjazni fogjátok.
Hozzávalók
1 csomag levelestészta (Tante Fanny)
2 tábla csokoládé ízlés szerint
1 csomag vaníliapuding
5dl tej
3-4 evőkanál kristálycukor
1 marék áfonya
1 tojás a kenéshez
pisztácia
Legelső lépésként a pudingport keverjük egy kevés tejjel csomómentesre, majd adjuk hozzá a tej fennmaradó részét, kanalazzuk hozzá a cukrot, és folyamatos keverés mellett főzzük sűrű krémmé. Természetesen a vaníliapuding helyett készíthetjük mással is, nekem a személyes nagy kedvencem a tejszínes puding. Ha ezzel a művelettel megvolnánk, hagyjuk kihűlni.
Készítsük elő a terepet a tésztának. Én a gyúródeszka helyett szilikonlapon szeretek dolgozni, azonban ez az ötlet hibás lépésnek bizonyult. Ha nem akartok felesleges fejtörést, akkor egy szilikonos sütőpapíron dolgoztok tovább, melyet könnyűszerrel a tepsibe tudtok helyezni, az előkészített sütivel együtt.
A leveles tészta közepére helyezzünk két tábla csokoládét. Én Toffee-s Milkát vettem, és kipróbáltam a fehér csokit is. Szerintem utóbbi nagyon tömény és édes, így csak igazi fehércsoki-rajongóknak javasolnám. A táblacsokikat ízlés szerint aszalt gyümölcsökkel és pudinggal is feldobhatjuk, szerintem ez sokat dobott rajta.
Ez után jön az igazi "munka", ami némi odafigyelést is igényel. Mivel a tésztának olyan benyomást kell keltenie, mintha fonott lenne, ezért a képek alapján kövessétek az alábbi lépéseket.
A csoki sarkai legyenek a kiinduló pontok. Fogjatok egy hurkapálcát, vajazókést vagy hosszú nyelű kanalat. Ezt tartsátok kb. 22,5°-os szögben és nagyjából a csokikockáknak megfelelően, ugyanolyan távolságra egymástól vágjatok csíkokat, a csokitól kifelé. Ahogy bevagdossuk a tésztát, a legvégén maradni fog mindkét oldalon egy-egy derékszögű háromszögszerű tészta, amit vágjunk ki, erre nem lesz szükségünk. A csokik keskenyebb oldalán pedig a téglalap alakú darabot hajtsuk a csokira. Majd a tetejéről kezdve, jobbról és balról is szorosan hajtsuk egymásra a csíkokat. Végezetül tojással kenjük meg a tetejét, és szórjuk meg darabolt pisztáciával - sótlant vegyetek - de természetesen bármilyen magvacskával megszórhatjátok, kedvetek szerint.
A sikeresen belehelyeztük a tepsibe, a 200 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Hagyjuk egy picit hűlni, mielőbb felszeletelnénk. Kb. 2 ujjnyi vastagra vágjuk őket.