Fincsa-nindzsa

Kelt szilvás (-körtés) pite fahéjas mascarponehabbal

2016. szeptember 06. - fincsanindzsa

Ez a recept ezer éves, Klau barátnőm 25. szülinapi bulijára készítette a barátnője. Az "első kalandunk" óta normális képet sem csináltam hozzá, így ma este, hogy nincs egyéb dolgom, ezzel pepecselhetek. Ez az egyik legjobb kelt tészta, amit anyukám baracklekváros buktája és kakaóscsigája után ettem. Norbi egy update629-es kóddal tudná díjazni. 

Hozzávalók

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 dkg vaj
1 tojás
2 ek. kristálycukor / eritrit
csipet só
10 dkg mandula/ dió
3 teáskanál fahéj
70 dkg szilva

 A habhoz

2 tojássárgája
2 evőkanál méz
50 dkg mascarpone
2 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor (vagy egy rúd vanília kikapart belseje)
2 teáskanál fahéj

k10_1.jpg

Az élesztőt a langyos- cukros tejben felfuttatjuk, a vajat felolvasztjuk. Amíg várunk rá, a lisztet szitáljuk át, majd a tojást, az olvasztott vajat, egy csipetnyi sót, egy teáskanálnyi fahéjat dolgozzunk egy homogén tésztává. Meleg helyen, konyharuhával lefedett tálban kelesszük kb. fél órán keresztül. 

k2_1.jpg

Amíg a tésztánk kel, mossuk meg a szilvákat, magozzuk ki és vágjuk negyedekre. Ha szeretnénk megbolondítani, egy kis körtével is vegyíthetjük. Minden második sort körteszeletekkel rakjunk ki. Ebben az esetben a kimért szilva mennyiségét kb 30%kal csökkentsük. Egy marék diót egy evőkanál cukorral és egy teáskanálnyi fahéjjal daráljunk le, hogy jól feldobjuk.

A tésztánkat nyújtsuk 1.5-2 centi vastagságúra, - bőven elegendő, ha a sütőpapírral kibélelt tepsibe beletesszük és az ujjainkkal szépen elterítjük. Szórjuk meg a darált diós egyveleggel, "sorozzuk meg" a negyedekre vágott szilvával és a maradék diót hintsük a tetejére. 

k4_1.jpg

Amíg a tészta sül, a 200 fokra előmelegített sütőben, a mascaropne habot bőven lesz időnk kikeverni.

A habhoz a tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a mézzel fehéredésig keverjük. Hozzákeverjük a mascarponét, a a fahéjat és a vaníliáscukrot. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is. Ha a hab nem akaródzik keményedni, egy kevés porcukorral vagy habfixálóval könnyen segíthetünk rajta.

k7_1.jpg

k8_1.jpg

A kelt tészta kb. 30-40 perc alatt megsül, én szeretem, ha szép világos a tészta. Még melegen felszeleteljük, és egy jó nagy adag mascarponehabbal nyakon is önthetjük.

 k6.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr1004626991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása