Fincsa-nindzsa

Tabbouleh, avagy végy sok petrezselymet

2020. július 02. - fincsanindzsa

Nyáron Dóri barátnőmmel kitaláltuk, hogy kedd esténként FoodXpedition-t tartunk, melynek keretein belül, minden kedden más-más nemzet konyháját próbáljuk ki. Ő hosszú évekig élt külföldön, így olyan ízvilággal ismertetett meg, amivel sosem mertem volna próbálkozni. Egyik este egy szír étteremben ücsörögtünk és kóstolgattuk a finomabbnál finomabb fogásokat és ott találkoztam a Tabbouleh nevű fantasztikus és halálosan egyszerű salátával. Amelyhez csak petrezselyem, paradicsom, hagyma, citrom és esetlegesen kuszkusz szükséges.

Hozzávalók

10 csokor petrezselyem (a piacon ekkora egy nagy csokor)
2-3 paradicsom
1 kisebb fej lilahagyma
ízlés szerint max. egy fél citrom leve

olivaolaj
kuszkusz

 

Mossuk meg alaposan a zöldségeket és csepegtessük le. A petrezselymet aprítsuk fel, a paradicsomból apró kockákat vágjunk. A lilahagymát vágjuk ketté - ne vágjuk le a végét, még hasznunkra válik! Majd vízszintesen vagdossuk be, utána hosszanti irányban is vékonyan szeleteljük, utána pedig igazán apró kockákra tudjuk vágni.

2_72.JPG

Nyomjuk rá egy fél citrom levét. Sózzuk meg, de csak óvatosan.

img_3256.jpg

Kuszkusszal szoktam feldobni, amit két perc alatt elkészíthettek. Ehhez a mennyiséghez max. 5dkg kuszkuszt öntsetek le forróvízzel, sózzátok meg és fedjétek le.  Pár perc alatt megszívja magát és hozzá lehet keverni a salátához. 

Végül keverjünk össze mindent és fogyasszuk töménytelen mennyiségben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr38366242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hívő hitetlen 2020.07.03. 12:44:17

Tabulénak hívják magyarul.
Ezzel is úgy fogunk járni, mint a cacikival, amit a fontoskodók tzatzikinak hívnak, mert csak az angolos átírást ismerik..

fincsanindzsa 2020.07.03. 12:47:29

@Hívő hitetlen: köszönöm-köszönöm az értékes hozzászólást, a bacon avagy szalonna nevében is.
Kellemes hétvégét kívánva:
A Szerző

Attilajukkaja 2020.07.03. 18:15:59

@Hívő hitetlen:
"úgy fogunk járni, mint a cacikival, amit a fontoskodók tzatzikinak hívnak"
A kiejtés szerintem ugyanaz, vagyis mindenki ugyanúgy hívja, csak sokan másként írják le. A helyes átírás amúgy a dzadziki - a "fontoskodó" görögök legalábbis így tudják.

@fincsanindzsa:
Tetszik a recept. :o)
Ha kapok, én gránátalmamaggal szoktam díszíteni. Bulgúrral is nagyon finom.

fincsanindzsa 2020.07.03. 18:16:49

@Attilajukkaja: ne is mondd! Gránátalmával zseniális!

Attilajukkaja 2020.07.03. 18:42:19

@fincsanindzsa:
Az első ilyen salátámat eredeti recept (ha létezik ilyen) alapján készítettem, amiben van valamennyi friss mentalevél is, na meg néhány, a Közel- Keletre is jellemző fűszer. Ezek közé tartozik az őrölt római kömény, koriander és chili (csilipaprika őrlemény) is. Az olívaolajjal sem szabad fukarkodni és a sok petrezselyem se riasszon el senkit, mert valóban rengeteget kell tenni bele. Azóta is így csinálom, de a te - számomra - egyszerűsített recepted azért tetszik, mert így az is szívesen kipróbálja, aki eddig még nem tette. Mert így is nagyon finom. A gránátalma csak egy megkoronázása az egésznek.

fincsanindzsa 2020.07.03. 22:42:00

@Attilajukkaja: tudtam, hogy hiányzik belőle valami! A menta! Köszi!
Ellenben nagyon igazad van. Aki csak most ismerkedik a keleti világgal, ez tökéletes bevezető. Sokan nem szeretik sem a római köményt, sem a koriandert, mert túl intenzív az íze és ez elveszi teljesen a kedvüket. Nekem meg ez a gyengém. Ha ezeket szereted, lesd meg a Tortilla leves-t a blogon, az is nagyon intenzív és csodálatos. Egy próbát megér.

mullerjacint 2020.07.26. 12:17:23

Szuper recept, próbálok áttérni a vegán étkezésre. Nem könnyű, de az ilyen oldalak segítenek benne. Úgy gondoltam, hogy megváltoztatom az életemet, ezért kerestem egy hobbyt, ami az ezotéria lett, horoszkóp. Plusz változtatok az étkezésemen is.
www.astrohoroszkop.hu/

fincsanindzsa 2020.07.26. 14:49:07

@mullerjacint: leld mindkettőben nagy örömöd! Legyél nyitott és befogadó. És ne ragadj le a szokványos paradicsom-paprika-uborka triónál.
süti beállítások módosítása