Hála istennek, ezek a bejglik nem úgy néznek ki, mint az ősatomrobbanás. Lehetett volna egy picit márványosabb, de majd jövőre. Az íze mindenért kárpótol, ez fix.
Hozzávalók (4 rúdhoz)
Tésztához:
70dkg liszt
30dkg zsír
4dkg élesztő
2dl tej
2 tojás sárgája (+1 tojás a kenéshez)
só
csipet cukor (az élesztőhöz)
Töltelékhez: (1-1 rúdnak megfelelő mennyiség)
Diós / mákos:
20dkg darált mák vagy dió
12 dkg porcukor
tej
1 citrom héja, szegfűszeg (csak a mákosba)
mazsola
Gesztenyés(-meggyes) (2-2 rúdnak megfelelő mennyiség)
50dkg gesztenye
2,5dkg vaj
1 tojás sárgája
ízlés szerint mazsola vagy meggy
Marcipános(-meggyes / áfonyás) (2-2 rúdnak megfelelő mennyiség)
40dkg marcipán
2 marék meggy
2 marék aszalt vörös áfonya
Az élesztőt futtassuk fel egy kevés cukorral és a tejjel, majd lefedve pihentessük.
A zsiradékot morzsoljuk össze a liszttel és sóval, majd adjuk hozzá az élesztős tejet és a tojás sárgáját. Fedjük le konyharuhával és hagyjuk egy fél órát pihenni meleg helyen.
Amíg a tésztát pihentetjük, keverjük ki a tölteléket: daráljuk finomra a diót és/vagy a mákot porcukorral, reszeljük hozzá a citrom héját, és apránként adjunk hozzá egy kevés tejet. A töltelék állaga inkább hígabb, mert így sokkal könnyebben lehet a töltelékkel megkenni a tésztát.
Formázzunk belőle 4 cipót. A zsír miatt jóval lágyabb a tésztája, mint a vajasnak, ezért ha túl puhának érezzük, egy kevés liszttel szórjuk meg nyugodtan és alaposan dolgozzuk el a tésztában.
Nyújtsuk ki téglalap alakúra melynek, kb. 2-3 milliméter. A tölteléket egyenletesen oszlassuk el a tésztán, a széleinél 1-1- centi szabad helyet hagyjunk. A töltelék olyan vastag legyen, mint a tészta. A tészta végeit hajtsuk be amikor felcsavarjuk.
Helyezzük a tepsibe a rudakat, két vagy három kerüljön egybe, mert kicsit el fog terülni. Itt jön a trükk, hogy ne repedjen meg. Mielőtt a sütőbe helyezzük, az alábbi lépéseket kövessük: Tojássárgájával kenjük meg a tetejét és várjunk vele, míg megszárad. Ismételjük meg ezt a lépést, majd az utolsó fázisban tojásfehérjével fejezzük be a kenést és azt is hagyjuk megszáradni. Mielőtt a sütőbe kerül, böködjük meg a tésztát, hogy a levegő szabadon távozhasson belőle.
200 fokos süssük 10-12 percet, majd vegyük vissza 180 fokra és süssük aranybarnára.