Fincsa-nindzsa

Tom Yum leves

2021. augusztus 14. - fincsanindzsa

Rájöttem, hogy a nyári hétköznapokat levessel is tökéletesen át lehet vészelni. Főleg az ilyen csodákkal, mint a régi nagy kedvencem, a Tom Yum. 

Tök alkatrészes leves, és némi előkészületet is igényel, azonban ezt a rák-fanatikusoknak, a távol-keleti és pikáns ízek kedvelőinek ajánlom igazán.

Hatalmas adaggal készítettem belőle, 8szor ettem belőle, de az utolsó adag úgy kellett kimentenem, mert elfelejtettem, hogy ezt még bizony nem fotóztam be. 

 

img_5656.jpg

2ek. Tom Yum paszta
1ek. kókuszzsír vagy olaj
2,5 liter húsleves (korából 4 kell hozzá)
1 galangál gyökér
3 szál citromfű
1 ek. nádcukor (használhatsz kristálycukrot is)
2ek. halszósz
40dkg csirkemellfilé
40 deka fagyasztott rák (a Lidl-ben kapható tök szuper erre)

1 fej lilahagyma
2 paradicsom 

20dkg gomba
(friss koriander)
(chillipaprika)

 

Készítsük elő az alapanyagokat: kockázzuk kb. 1x1 centis darabokra a csirkemellet, a rákokat pucoljuk meg és az ürüléket mossuk ki belőle (a hátvonalban hosszával vágjuk be és alaposan mossuk ki), a citromfüvet a kés gerincével püföljük meg, hogy az illóanyagok kiszabaduljanak és jól tudjanak érvényesülni. A gombát pucoljuk meg és kockázzuk fel vagy vegyünk szeleteltet és azt daraboljuk még fel.

A lilahagymát és a paradicsomot kb. 8 darabra vágjuk fel őket. Közben egy lábosban forrósítsuk fel az olajat / kókuszzsírt és a Tom Yum pasztát keverjük össze vele. 

A csirkemellkockákat nagy lángon átforgatjuk a pasztában, majd hozzáadjuk a citromfüvet, a galangált, a halszószt és egy evőkanál cukrot is. Majd felöntjük a húslevessel.

Ehhez egy gyors kitérő: 2,5 liter vizet forraljunk fel, öntsük a tomyumos csirkemellre és morzsoljunk bele 4 húsleveskockát.

Hozzáadjuk a lilahagymát és a paradicsomot, forraljuk fel az egészet, majd a legvégén kb. az elkészülés előtt 5-7 perccel a rákot és a gombát is, hiszen ezeknek nem kell túl sok idő, hogy megfőjön.

Kóstoljuk meg és ha nem elég csípős az íze, bátran adjunk hozzá chillipaprikát. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr185119233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása