Fincsa-nindzsa

Galette with love

2021. május 25. - fincsanindzsa

Képzeljétek el, galettet 2014-ben csináltam először, csak akkor még pitének hívtuk. :) Már akkor is azt imádtam benne, hogy nincs vele semmiféle faxni. Pont azt hozza, amit egy egyszerű vajas tésztától várunk. Lehet epres, mint amit most csináltam, vagy barackos, amit barack szezonban szoktam sütni - süssétek meg mindkettőt, aztán döntsétek el, hogy csináltok-e belőle még fahéjas szilvásat is. A tészta nagyon adja, előbb égetitek le a rántottát, minthogy a tésztáját elrontsátok.

Hozzávalók

Tészta (18-20 centis piteformához)

15dkg liszt
5dkg porcukor
3dkg darált mandula / kesu (nekem most az utóbbi volt itthon, és ezzel is csodás)
10dkg teavaj
1 tojás

Töltelék

3-4 nagy darab őszibarack
2-3ek. darált mandula
1 cs. vaníliás cukor
3-4ek. sárgabaracklekvár

ha epreset csináltok, mint most én, hiszen annak van itt a szezonja, akkor pedig:

kb. 30 deka eper
3-4 evőkanál eperlekvár (tavalyról még maradt rebarbarás eperlekvárom)

+1 tojás sárgája a kenéshez

Ilyen lett az epres:

img_2921.jpg

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen stop motion video készült belőle, akkor Instagramon less meg és kövess be, ha eddig nem tetted: https://www.instagram.com/fincsanindzsa/

És ilyen a barackos, amikor még azt gondoltam, hogy milyen szép képeket csinálok (2014-ben, a telefonos fényképezés hajnalán) - ellenben baromi finom volt.

4_109.jpg

A lisztet, a porcukorral és a mandulával keverjük össze, a hideg vajat kockázzuk bele, majd morzsoljuk el alaposan. Végül adjuk hozzá a tojást, és gyúrjuk össze a tésztát. Próbáljunk gyorsan dolgozni, hogy a vajnak ne legyen ideje megolvadni. Ha alaposan összegyúrtuk a tésztát, tegyük be a hűtőbe legalább 45 percre. 

Ha letelt az idő, a sütőt melegítsük elő 180 fokra, és közben készítsük elő a tölteléket is.

(Tényleg próbáljátok ki a barackosat is mert óriásit fog szólni!)

A tésztát közvetlenül a sütés előtt szedjük ki a hűtőből. Felesleges a sodrófás hakni, először tenyérrel, majd ujjal nyomkodjuk el szépen a sütőpapírral kibélelt formában a tésztát, úgy, hogy kb 2-4 centit túllógjon a peremen, ugyanis ezt a tésztát hanyag eleganciával majd vissza kell hajtani az eperrel / barackkal megpakolt pitére. (magyarázkodásból sokkal jobb vagyok mint magyarázásból, így ha nem érted, amit írok, akkor a képen hála istennek sokkal jobban tudtam szemléltetni a rút igazságot, nem a te gépezeteddel van a gond).

Mekkora is legyen az. tészta?

Ha körbevágjátok a sütőpapírt és megpróbáljátok szemmértékre belőni, vajon mekkora is legyen a tészta, akkor én azt a plusz 2-4 centit a sütőpapírhoz viszonyítanám.

Epres esetén: Szeleteljük fel az megmosott és kicsumázott epret. Az eperlekvárt ne sajnáljuk alóla, - ahogy a nagyim mondaná: nem ettől hízol kisunokám! - lóf*szt nem! Az eperlekvárra szépen oszlassuk el az eperszeleteket.

Ha a barackos pitére szánod rá magad: Keverjük össze a baracklekvárt, a cukrot és a mandulát. Mossuk meg a barackot és vágjunk nagyobb darabokat belőle. Ne teljes szeleteket, hanem szabálytalan „kockákat”, formákat. A barackdarabokat forgassuk bele a lekváros-mandulás szószba és egyenletesen oszlassuk el a tésztán. 

A tészta szélet hajtsuk vissza, majd egy tojás sárgájával kenjük le a tésztát.

 

Sütő erősségétől függően kb. 30-40 perc alatt elkészül, bár bevallom őszintén, most csak arra figyeltem, hogy ne legyen se túl sápadt, de túl barna.

 

Fogyasztás előtt hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Ha igazán meg akarjuk bolondítani, vanília fagyival fogyasszuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr716700291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása