Fincsa-nindzsa

Édesburgonya tortillatekercsben? Igen!

2020. június 07. - fincsanindzsa

Ez az étel már jó pár éve a kedvenc jolly jokerem, ha hamis chillis babot szeretnék főzni. Akkor még nem tudtam, hogy ezt nevezhetem vegánnak. Picit extra, picit csípős. Minden benne van, amire szükség van. Ha húsevőkkel ülünk egy asztalhoz, ki lehet őket engesztelni egy hatalmas adag sajttal és tejföllel, míg mi békésen falatozzuk a tortillába tekert húsmentesünket.

Hozzávalók (kb. 10 adag)

3 babkonzerv
2 paradicsomkonzerv
2 konzerv kukorica
1 kg édesburgonya
20dkg répa
1 tk. oregánó
olivaolaj
só, bors
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma

Szószhoz:
chilli
chilli con carne fűszerkeverék (Fűszerész)
néhány szál mentalevél
1 csokor újhagyma
1 lime leve
pár csepp tabasco
1 nagy pohár bulgur

opcionális: vegán tejföl
tortillalap

Kalória: 251
Fehérje: 10.6g
Zsír: 2.3g
Szénhidrát: 38.5g

c6aa49e9-2106-4796-a028-759f1fc93d04.JPG

Első lépésként az édesburgonyát és a répát pucoljuk meg és vágjuk belőle hasábokat. Csepegtessük le a konzerv kukorica levét, egy tepsi aljára öntsük, oszlassuk el rajta a répát és a batátát, oregánóval és sóval ízesítsük, végezetül locsoljuk meg olivaolajjal. Tegyük be a kb. 200 fokos sütőbe 40-45 percre, és félidőben rázzuk össze egy picit.

A fokhagymát zúzzuk össze, a vöröshagymát kockázzuk apróra, a zellerszárat, - ami opcionális és én most nem kaptam - vágjuk 3-4mm vastagságú szeletekre és egy kevés kókuszolajon pirítsuk le. Ehhez öntsük hozzá a babkonzervet - a levével együtt - egy hámozott és kockázott paradicsomkonzervet, bátran fűszerezzük egy kis chillivel vagy tabascoval, de ha van otthon kitűnő chillis bab fűszerkeverékünk, akkor jöhet abból is. Forraljuk fel, majd forrástól számított 25-30 percen keresztül főzzük tovább, takaréklángon sűrítsük be.

Amíg készül a babos alap, aprítsunk fel egy csokor újhagymát, facsarjuk ki a lime levét, tépjünk néhány szár mentát rá és a kellően pikáns ízhatásért cseppentsünk bele egy kevés tabascot is. Plusz, amiről ne feledkezzünk el: a bulgur, vagy legutóbb amit készítettem árpa. Bulgurt ugyanúgy főzzünk, mint ahogy a rizst is: zsiradékon fehérre "pirít", 1,2szer annyi vízzel felönt, mint a bulgur mennyisége, pici só, felforral, majd a tűzről levesz és fedő alatt párolni hagy. Az árpa annyiban más, hogy főzés és alapos öblítés után áztassuk néhány órát, 1,5szer annyi vízzel öntsük fel, és innentől fogva a további lépések megegyeznek a bulgur készítésével.

Időközben a babos egyveleg is bizonyára besűrűsödött - remélem nem feledkeztetek el arról, hogy néha illik megkeverni - így azt a sütőbe mozgassuk át: a répás-batátás-kukoricás tepsiben mozgassuk a sárgákat a tepsi szélére, a babos masszát pedig kanalazzuk középre és süssük további 5-10 percig, végük forgassuk össze az egészet.

Tortilla lapot igazán finomat még nem sikerült sütnöm, ezért picit csaltam, és bolti használtam. Ebbe töltsünk bulgurt/árpát, a babos mixet, szórjunk egy picit a lime-os póréhagymás keverékből és tejfölből pedig...amennyit csak bírunk és szeretünk, mert az csak javít az összhatáson. 

Van, aki forrón szereti...de ez bizony nem az. Borzalmas hasfájást kaphatunk tőle, ha mohók vagyunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr398390444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása