Fincsa-nindzsa

Ti melyiket utáljátok? Spenót vs. Sóska. Megfőzöm mind!

2018. szeptember 07. - fincsanindzsa

Én azon szerencsés gyermekek közé tartoztam - a szüleim nagy örömére - aki a tök- és kelkáposztafőzeléken és a kedvenc mamám által alaposan megutáltatott tojáslevesen kívül mindent megevett. Sőt! A spenót és a sóska a mai napig hatalmas kedvenceim. Mostanában baromi sok húst ettem és volt egy időszak, amikor tehermentesítettem tőle a szervezetem, de ezt sem lehet mindig salátával. Aztán eszembe jutott a jolly joker: a főzelék, ami nem hüvelyesekből készül (bab, borsó stb.), mert azt bármennyire is imádom, a szervezetem nem tolerálja.

Hozzávalók (továbbra is egy főre, mégha karcsúnak is tűnik)

300g mirelit spenót
2-2.5dl tej
1 gerezd fokhagyma
14dkg csirkecomb vagy a klasszik virslis megoldás
só, bors

Persze egész adagot készítettem, hiszen ki az az ütődött, aki fél doboz spenótnak áll neki?! Otthon a családom még ezen is sírva röhögne, hiszen öcsém képes egymagában felfalni egy nagy fazéknyit belőle.

Ez is egy újabb könnyen elkészthető kaja. Az éves során elhagytam belőle a zsemlét, de őszintén? Egy cseppet sem hiányzik.

Felforraljuk a parajkrémet, nyomjuk bele a fokhagymát, keverjük hozzá a tejet és ízesítsük kedvünk szerint, sóval és borssal. 

Sokat vacilláltam rajta, vajon virslit süssek-e rá, vagy csirkecombot és végül az utóbbi nyert, mert tudtam, hogy a mai zsírbevitelem nem elegendő a kisimult idegekhez. Szerintem ennél jobb ötletet nem is találhattam volna ki, mert nagyon feldobja az ízét.

 

img_6233.jpg

 

img_6250.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr4614222611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2018.09.07. 13:50:04

Egyik jobb, mint a másik. Csak jól kell elkészíteni.
Sóskát kicsit savanykásan, tojással sűrítve/krémesítve.
Spenótot fokhagymásan tejjel sűrítve.
És szigorúan csak frissből, fagyasztott darált műcucc nem jó.

Attilajukkaja 2018.09.07. 13:50:06

Szerintem egyik alapanyagot sem kellene utálni, legfeljebb az elkészítésének módját.
Azt hittem, ez alap. Szóval nem értem a posztoló kérdését. :o)

Szelid sunmalac 2018.09.07. 13:50:08

Tej helyett javasolnam a tejfolt. Ha van, abbol is a lengyelt.

Attilajukkaja 2018.09.07. 14:23:25

@Kivlov:
"szigorúan csak frissből, fagyasztott darált műcucc nem jó."
Miért? Mi a gond a fagyasztott cuccal? Mi benne a mű?

Attilajukkaja 2018.09.07. 14:23:27

@Szelid sunmalac:
Te hol veszel lengyel tejfölt Magyarországon?

fincsanindzsa 2018.09.07. 15:45:39

@Attilajukkaja: még szerencse, hogy a posztoló csak a kaprot utálja és ez bizony se a sóskához, se a spenóthoz nem szükséges. :)

fincsanindzsa 2018.09.07. 15:46:21

@Kivlov: a tojás mellé jöhet a főtt krumli is? Nekem úgy adja igazán. Kíváncsi vagyok a véleményedre.

Attilajukkaja 2018.09.07. 17:11:55

@fincsanindzsa:
"még szerencse, hogy a posztoló csak a kaprot utálja"
Talán azt is meg tudná szeretni, ha megfelelő formában tálalják neki. De belátom, az kevésbé sanszos, mint a spenót vagy a sóska.
A tökről és a kelkáposztáról még semmiképp ne mondjál le! Már csak azért sem, mert a töknek nincs is semmilyen karakteres íze.

Kivlov 2018.09.10. 09:07:34

@Attilajukkaja:
Az, hogy le van benne darálva a cucc és olyan az egész, mint amit kihánytak.

Kivlov 2018.09.10. 09:07:38

@fincsanindzsa:
Lehet félre értettél.
Nem főtt tojást/tükörtojást gondoltam hozzá, hanem azt hogy mikor már majdem kész a sóska, akkor egy felvert tojást belekeversz. Ezzel sűrítve be, jó krémes lesz tőle.
Ettől függetlenül a tetejére jöhet a tükörtojás meg a főtt krumpli is. :D

Attilajukkaja 2018.09.10. 12:49:08

@Kivlov:
A fagyasztott sokszor jobb és egészségesebb, mint amit leszedés után pár nappal az üzletekben vagy a piacon kapsz. Ráadásul nem kell a spenót mosásához 100 liter vizet elhasználni otthon.
"olyan az egész, mint amit kihánytak"
Ha frissből készíted, akkor utólag így is, úgy is hasonlóan néz ki. :o)
Ha valakit ez az étel a hányásra emlékeztet, az ne egyen ilyet! :o)

fincsanindzsa 2018.09.10. 12:52:29

@Kivlov: ez a tojással sűrítés még új nekem, de még az is lehet, hogy kipróbálom.

Kivlov 2018.09.10. 13:06:01

@fincsanindzsa:
Ősi falusi taktika, nagymamámtól. :)

Kivlov 2018.09.10. 13:06:06

@Attilajukkaja:
Neked jobb a fagyasztott, nekem nem.
A friss kb. mindenből jobb.

fincsanindzsa 2018.09.10. 13:06:34

@Kivlov: az ősi praktikákban hiszünk :)

Attilajukkaja 2018.09.10. 15:33:42

@Kivlov:
"A friss kb. mindenből jobb."
Kb., de nem mindenből. Amikor leszüretelnek bizonyos gyümölcsöket vagy zöldségeket, és azokat azonnal megtisztítják, majd profi eljárással lefagyasztják, abban több tápérték marad, mint a szupermarketekben vagy a piacon napokig fonnyadó "friss" zöldségben. A spenót tisztítása és mosása ráadásul elég munka- és vízigényes is. Bizonyos ételekhez pedig ugyanolyan jó, és nem ritkán olcsóbb is.
"Neked jobb a fagyasztott, nekem nem."
Ebben nem vitatkozom. :o))))

@fincsanindzsa:
"a tojással sűrítés még új nekem"
Pedig gyakran alkalmazzák! Csak arra kell vigyázni, nehogy rántotta legyen a vége. :o)

Attilajukkaja 2018.10.19. 19:12:35

@Kivlov:
Még egy dolog jutott eszembe: a paradicsom. Abból is a frisset veszem a lecsóhoz vagy a vajas kenyeremhez, de ha főzni akarok vele, akkor a konzervet veszem. Három okból: olcsó, gyors és főzve hasznosul belőle a legjobban az antioxidáns likopin.
Vannak esetek, amikor a feldolgozott, előrefagyasztott termék jobb, mint a friss.
A másik példa erre a piros szőlő. Ha megerjeszted (bor), sokkal jobban hasznosulnak belőle a szívbarát polifenolok, mint pl. a rezveratról. A friss szőlőből ugyanez csak részben szívódik fel.
süti beállítások módosítása