Fincsa-nindzsa

The Game Changers - A plant-based kihívás

2020. május 27. - fincsanindzsa

Az életem sokak számára rettenetes, mások számára viszont irigylésre méltó a maga szabadságával és kötetlenségével. Ehhez a dinamikához hozzá tartozik az állandó bizonytalanság, változás és újdonság, hiszen sosem állok meg. Vagy edzek, vagy tanulok. Lehet, hogy csak belekapok valamibe, lehet, hogy látok benne fantáziát és egy életcélként bele tudom iktatni a mindennapjaimba. Szerintem idén legalább 3 dologba vágtam bele: elkezdtem spanyolt tanulni - ezt most felfüggesztettem -, megtanultam makrókat kalkulálni, amit ördögtől valónak tartottam. Sokkal nyitottabbá váltam arra, mi zajlik körülöttem és a világban, mert éveken át képes voltam a kis buborék-világomban élni, a maga tökéletes tökéletlenségével, teljességgel elszigetelve a világ híreitől. Elkezdtem ismerkedni. tőzsdével, hogy egy "passzív" jövedelemre tehessek szert, megtanultam kovásszal dolgozni és most jön egy újabb fejezet, amit feltétlenül dokumentálni szeretnék, mert teljesen felvillanyoz. Ha jól számolom, ez a 6. dolog, amivel az idén megbarátkozom.

Van egy nagyon kedves vegán barátnőm, Zsófi, akivel egy fesztiválozás afterjén ismerkedtem meg. Az első roppant emlékezetes emlékünk, hogy kinyittattam a hotdogost és beültem Zsófi elé, miközben két pofára tömtem magamba a hotdogot. Nincs mese éhes voltam. Akkor még nem tudtam, hogy ő vegán, de ezt pár perccel később a tudomásomra hozta. 

Zsófi szerepe azért lesz most fontos, mert az ő hatására kezdtem el fogékonyabb lenni a "másvilág"-ra. A karantén jó sok szabadidőt biztosított, ezért miután kisorozatfüggtem magam, elkezdtem érdekes dokumentumfilmeket magamba szívni, ide vágóan a húsról. Emellett, minden hátsó szándék nélkül, egy vegán csoportból küldött néhány képet, mert éppen újságoltam neki, hogy szép mintás focacciát szeretnék készíteni, ami most "divat". Amit befotózott képet, egy vegán csoportból származott, így csatlakoztam hozzá, ugyanis szerettem volna sokkal változatosabb zöldségköreteket készíteni és úgy éreztem, itt kellő inspirációra lelek. 

tgc.jpg

Aztán említettem neki, hogy szeretnék heti 2-3 napon húsmentesen élni, hogy kipróbáljam, hogy reagál a szervezetem erre. Javasolta, hogy nézzem meg a The Game Changers című filmet, ami élsportolókról szól, akik átálltak a vegán életmódra.

A film nagy hatással volt ránk és úgy gondoltuk, ha már ennyi inputot kapunk mostanában arról, hogy ez mennyi kedvező élettani hatással bír, akkor próbáljuk ki. És minden, ami tetszik, megtartjuk belőle.

Június 8.ai kezdést terveztünk, azonban az ezt megelőző hétvégén olyan szinten túlettem magam, hogy egy csúnya gyomorrontással végződött. A lehető legkevésbé akartam a szervezetem terhelni, így amennyire lehetett, a növényi táplálkozásra álltam át, így a dokumentálást és az aktivitást kicsit korábban kezdem.

Első lépésként az állandó rántottás reggeliket cseréltem le hajdinapehelyre, fehérjeporra és eperre, hiszen a megfelelő mennyiségű szénhidrát-beviteltől az edzéseim hatékonysága is nő. Ezt már második hete csinálom és úgy érzem, jobban bírom az edzéseket.

Második lépésként 5 héten keresztül, heti 2-3 napon nem fogunk húst fogyasztani.
(május 25.-től június 28.-ig)

Harmadik lépésként 2 hétre a tejterméket is kiiktatjuk, ami számomra a legnagyobb fájó pont. Ebben a periódusban, állati eredetű élelmiszerből már vöröshúst és a szárnyasokat mellőzni fogjuk, csak a hal lesz a megengedett és a tojás. (június 29.től - július 12.-ig)

Negyedik lépésként végezetül minden állati eredetűt eliminálunk az étrendünkből 4 teljes hétre. (július 13.-tól augusztus 9.ig)

 Ezek után pedig átgondoljuk, szeretnénk-e ezt az életmódot folytatni részben vagy egészben. Túlságosan szeretem a húst és egyelőre nem látom, hogy tudom megfelelően az edzéshez szükséges napi 100-120g fehérjét bevinni, ezért a megfelelő étrend kialakításához egy vegán dietetikus segítségét fogom kérni. 

Csináltattam teljes vérképet, figyelni fogjuk a vérnyomásunkat is és természetesen azt is, hogy hat az edzésre. Nekem mindig is sok volt az energiám, nem vagyok fáradékony és enervált, nem iszom kávét és édes löttyöket, szóval tényleg baromi kíváncsi vagyok, mi fog ebből kisülni. Attól viszont félek, hogy lehet állati eredetű élelmiszer nélkül megfelelő mennyiségű fehérjét bevinni és hogyan tudom tartani, hogy a növényi termékek magas zsír- és szénhidrát-tartalma miatt ne zsírosodjak el. Majd szépen megtapasztalom, hiszen ez másképp nem megy.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr2115717834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása