Fincsa-nindzsa

Egy újabb megosztó fűszernövény, a Koriander

2020. május 31. - fincsanindzsa

Régebben a receptoraim nem voltak ennyire fogékonyak az újdonságokra, de manapság sokat kutakodom, hogy néhány kedvencből mit lehet még kihozni.

A koriandert eddig csak a kedven vietnámi bún levesemhez és az indiai tikka massalához ettem, azonban egy kedves ismerősöm múltkor egy roppant egyszerű "pesto"-szerű olajos feltétnek javasolta, ami alapvetően széleskörűen felhasználható, a pirítóstól, a salátán át, a levesekig vagy a húsok megbolondítására is kiváló még akkor is, ha sokan idegenkednek tőle. (Annál több marad nekem belőle.)

Zöldfűszerből szinte kizárólag friss növényt használok, így a koriander beszerzésével egész nagy gondban voltam, amíg rá nem leleltem a Metróban. Itt tényleg mindig különlegességet be tudtok szerezni és szerintem kedvezőbb áron, mint az Ázsia Bt.ben. Bár ha nincs Metro kártyátok, akkor a Kolosy tér közelében, a Szépvölgyi út elején találhattok egy távol-keleti üzletet, ami töredékáron kínál mindenféle ázsiai egzotikumot, mint az Ázsia Bt. és ha valakinek az Ázsia Center esik útba, akkor ott is kincsekre lehet lelni. Viszont mázlim van, mert a piac, ahova szombatonként járok a Bikás parkban, egy hölgynél saját termesztésű salátákat és zöld fűszernövényeket is lehet venni. Többnyire van koriandere és csodálatos pak choi-ja is, amivel szerelembe estem.

Hozzávalók

2 csokor koriander
2-3 gerezd fokhagyma

olivaolaj
chillipehely vagy a Fűszerész Aglio Olio fűszerkeveréke

img_2158.jpg

A koriandert felaprítom, a fokhagymát a kés pengéjével szétzúzom és azt is felaprítom. A fokhagymát ízlés szerint tegyük hozzá, mert ha nem a vámpírok elüldözése a cél, akkor elegendő egy minimális mennyiség.

A vágópulton rászórom a sót és a pelyhet, majd óvatosan egy tormásüvegbe lapátolom és felöntöm olivaolajjal. Végezetül összekavarom és hagyom állni. Másnapra érnek igazán össze az ízek, így ha még hiányolod belőle a sót vagy a chillit, bátran lehet ízesíteni.

img_2152.jpg

Nekem pirítósra kenve vagy a holnap következő Csicseriborsó ragus-avokádókrémes szendvicsre kenve volt az igazi.

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr7015718294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása