Fincsa-nindzsa

A svájci bicska / Vegán burger vs. Szendvicskrém

2020. június 05. - fincsanindzsa

Hamburger nélkül lehet élni, de minek! Először vegán hambit a Magic burger állatvédős kampánya során ettem ésodáig és vissza voltam az édesburis céklás és a babos jucy lucytól is. Mivel sokat sütök-főzök és marhahúsos burgert rendszeresen készítettem, ezért nem hagyott nyugodni a dolog, hogy találjak egy méltó vegán alternatívát. 

Hozzávalók (4 darab 150g-os hambi készül belőle)

20 dkg (1 konzerv) bab (a legideálisabb a fekete bab lenne, de tarkából is finom
15 dkg sült cékla
10 dkg sült édesburgonya
1 fej sült vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
55 g főtt kuszkusz (de lehet quinoa is)

(a bátrabbak tehetnek bele tabasco-t és worchester szószt is)

Kalória / adag: 83.75
Fehérje: 3.8g
Zsír: 0.2g
Szénhidrát: 15.4g

 img_2580.jpg

A hagymát apróra vágjuk és legalább aranybarnára sütjük. Az aprítóba öntjük a hozzávalókat és rusztikusra aprítjuk. Legyen krémes az állaga, azonban nem baj, ha néhány bab kicsit nagyobb darabban marad benne. A főtt kuszkuszt akkor keverjük hozzá, ha már összeállt a burger alap. 

A kuszkuszt rettentően egyszerű elkészíteni: egy fél decinyi mennyiséget megsózunk, leöntjük kétszer annyi forró vízzel és lefedjük.

Igény esetén friss bazsalikomlevelet szórjunk hozzá. Én most direkt natúran hagytam és csak megsóztam, ugyanis már az összes speckó alapanyagot visszavittem az albiba.

Pihentessük körülbelül egy órát. 

Anyukám besétált a konyhába és megkérdezte, hogy micsoda finom pirítósra való készül?! Nekem ez meg sem fordult a fejemben előtte, így 15 dekát félretettem, a maradék 45 dekából pedig 3 óriási hamburger "húst" sütöttem kevés olajon.

A hambira két opciót javasolnék, ki mit preferál.

Én jobban szeretek serpenyőben sütni, így egy kevés kókuszolajon mindkét oldalát közepes lángon, kb 3-5 perc alatt süssük meg, figyelvén arra, hogy ne égjen meg egyik oldala sem. Óvatosan bánjunk vele, hiszen jóval lazább a hamburgerpogácsa és könnyen széteshet. A forgatáshoz mindenképp használjunk egy műanyag lapátot.

Ha valaki sütni szeret jobban, a sütőt melegítsük elő 200 fokosra, az előre megformázott pogácsákat tegyük bele - készíthetünk kisebb, 10 dekás pogácsákat is, ha nincs akkora étvágyunk. Egy csepp zsiradékot tegyük alá, de olajmentesen is elkészíthetjük, ha jó a tepsink. Kb 8-10 perc után nézzünk rá a pogácsákra és forgassuk meg, ha megpirult az egyik oldala. 

Én salátával fogyasztottam, ugyanis állandóan főtt vagy párolt zöldségeket eszek mostanában és már igényli a szervezetem a ress-ropogós zöldeket. 

Imádok sokat és nagy adagokat enni, azonban kb 10 deka sali mellett "csak másfél" hamburgerpogácsát tudtam megenni.

img_2579.jpg

A legnagyobb meglepetést mégiscsak apukám szerezte. Attól, hogy én most így étkezem, tiszteletben tartom a családom étkezési szokásait és anyukámon kívül nem is csábítottam senkire, mert nálunk mindenki a húst hússal evő Homo Sapiens. Nem is kínáltam neki, azonban annyira gusztának találta, hogy egy felet azonnal elpusztított belőle és teljesen odáig volt érte. Szóval simán tesztelhetőek vele a megrögzött húsevők is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr9415736596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása