Fincsa-nindzsa

Fánki

2021. január 16. - fincsanindzsa

Ma bizony mindössze egy lángossal akartam indítani a piacolós napot, aztán végül, mivel az ebédhez a társaság nagyobb lett, mint gondoltuk, így miután az első adag fánk kisült, még egy adagot sütöttem.

Vannak ételek, amit messzire elkerülök, mert az a fixa ideám róla, hogy nehezen elkészíthető. Még Horváth Ilona szerint is a "legkényesebb kelt tészta".

Én azért olyan hűbelebalázs módján vágtam bele, mert persze kapkodtam és nem olvastam rendesen. 

Hozzávalók (kb 12-18 darab)

500g liszt
2dkg friss élesztő vagy egy csomag száraz élesztő
3ek.  porcukor
4 tojás sárgája
5dkg vaj
1ek. rum
csipetnyi só
3 dl tej
étolaj a fánkok megsütéséhez

img_9697.jpg

Ha lusták vagytok, akkor az élesztőt futtassátok fel a cukros langyos tejben és a kenyérsütőben kelesszétek meg a tésztát. (Az első adag így készült)

Ha gyorsabb megoldásra van szükségetek, akkor a kenyérsütő helyett kézzel dagasszátok ki rendesen a tésztát, először az élesztőt tejben felfuttatva, aztán minden alapanyagot összekeverve. (ezt még mindig lehet fokozni és lágyítani a tésztát lásd. a "legszebb tészta" résznél)

Ha a legszebb tésztát szeretnétek, akkor amíg a cukros-langyos tejben felfut az élesztő, a tojássárgáját habosítsuk ki a cukorral és a szobahőmérsékletű teavajjal, majd a liszthez adjuk hozzá a tojásos masszát, az élesztős tejet és egy alaposan dolgozzuk össze dagasztógéppel vagy szabad kézzel. 

Ha a tészta szép homogén állagú lett, meleg helyen kelesszük lefedve kb. 1 órát. (A sütőt melegítsük elő 30 fokra. Ha forró vizet rakunk alá, mint kenyérsütéskor, az nem jó, mert túl puhítja a tésztát.) - Ezt a lépést ne spóroljuk le, mert olyan lesz a kisült tészta, mint az utolsó képen.

Ha megkelt a tésztánk, egy leolajozott gyúródeszkán kb 2 centi vastagra nyújtsuk ki az ujjaink segítségével a tésztát és egy bögre segítségével szaggassuk ki. A közepébe lyukat is fúrhatunk. Én ezt a műveletet élveztem a legjobban, mert azután hogy megfúrtam a lyukat, mintha lasszót pörgetnék (mondom úgy, mintha tudnám hogy kell) majd egy konyharuhával lefedve kb. fél órát kelesztettem.

Egy lábasba olajat hevítettem fel- nagyjából annyit öntöttem bele, hogy félig merüljenek el benne a fánkok, ha beleteszem. Közepes lángnál / fokozatnál nem kell magasabb erősebb neki, mert akkor nem fog átsülni rendesen.

Csak akkor kezdjük el sütni a fánkot, ha végeztünk egy tészta-próbát és meggyőződtünk, hogy tényleg felhevült az olaj. Egyszerre hármat pakoltam csak bele, ugyanis még sülés közben is nő a térfogatuk. 

Nem is gondoltam volna, hogy pillanatok alatt megsül a tészta. Féltem, hogy a közepe nyers marad, ha világosbarnán hagyom a tésztát, de tökéletesen lágy, könnyed lett. 

Persze az autentikus sárgabaracklekvárral kell fogyasztani, bárki bármit mond. Legközelebb tutira pudinggal töltött verziót készítek.

fullsizerender_15.jpg 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr6016392386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása