Fincsa-nindzsa

Pisztácia paszta, a bolti ár töredékéért

2021. július 30. - fincsanindzsa

Ezer éve szemezek a pisztácia pasztával, de sajnos olyan rémségesen türelmetlen vagyok, hogy mindent azonnal akarok. Kompromisszumot kellett volna kötnöm: várok, amíg megérkezik, az amúgy túlárazott és biztos hogy nem annyira tiszta paszta, mint amit én csinálok házilag, elmegyek érte valahova - ebben a nagy melegben ez tuti bukó - vagy készítek magamnak.

Tavaly már csináltam pisztácia krémet, amivel nem voltam maradéktalanul elégedett, no de ez! Minden várakozást felülmúlt!

Hozzávalók (kb 200g)

170g pisztácia (32dkg héjas, sós pisztáciából készült ennyi)
3ek. kókuszolaj
7dkg barnacukor (jobban karamellizálódik, de ha nincs otthon, ezért ne vegyél)
2ek. vaj

 

A pisztáciát, miközben egy csomó telefont elintéztem, kb fél óra alatt megpucoltam. Mindössze ennyi volt a "nagy meló", a többi percek alatt megvan.

Van egy 1000W-os aprítóm, ami sokkal jobb, mint tavaly gondoltam rá. Olyan nagy, gond gond nélkül elboldogult az egész mennyiséggel. A pisztáciához hozzákanalaztam a kókuszolajat. Először csak két kanállal, de rájöttem, hogy igényli még azt az egyet.

Kb 3-4 perc alatt szinte krémesre aprította. Néha egy szilikonspatulával az oldaláról lekapartam a krémet, hogy jobban átdolgozza. Hs gyengébb a géped teljesítménye, szánjál rá 5-10 percet legalább.

A cukrot a két evőkanál vízzel főzzük sziruppá, habozzék rendesen. Kavargassuk folyamatosan, nehogy leégjen. Nagyjából akkor lesz jó, ha a spatulával egy "vonalat húzunk", akkor az edény alját látni fogjuk. Szerintem pár percre volt szükség, hogy elkészüljön. Keverjük hozzá a pisztáciát és ha egy picit darabosnak gondoljuk, az aprítóban pörgessük át újra. Én is így tettem.

Ezt fel tudjátok használni pisztáciafagyihoz, töltelékhez, tart-ba, például így: https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2021/07/30/pisztacias_tarte

Ha jól számoltam, nagyjából 1500 forint lehetett az anyagköltsége.

img_5444.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr3916642736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása