Fincsa-nindzsa

Pizza sütőporral kelesztve és NO-MATO szósszal

2021. december 02. - fincsanindzsa

Van egy bazi nagy nehézség ebben a hisztamin diétában. Néha annyira szívesen tömném tele a fejem minden szarsággal, amit megkívánok, de két dolog fog vissza. Az egyik, hogy több, mint 4 hónapja nem zabáltam tele magam, amivel csak akartam, a másik indok, hogy most az lenne a kisebbik gond, hogy tovább hízok: a kellemetlen tünetekkel is számolnom kell, ami puffadás, vagy bődületesen viszkető csalánkiütés formájában érkezik. Számtalanszor táncoltam pengeélen, hogy most akkor azonnal felhívom a Donpepét és rendelek valami vegán pizzát, de mindig eltántorított, hogy a tészta továbbra is élesztős, szóval nem vagyok kisegítve.

Szokás szerint nem nyugodtam. Kellett egy pizzatészta és egy kamu paradicsomszósz. Nagyon.

A paradicsomszósznak a legnagyobb náthám közepette álltam neki és most, hogy végre ismét rendben vagyok, megkóstoltam és megdicsértem magam, milyen milyen jól is sikerült. Szóval gyúrtam hozzá egy pizzatésztát is.

Szóval két recepttel jövök most:

Pizzatészta:

250g királybúza liszt (legközelebb kipróbálom GM liszttel)
1,5 dl víz
6g sütőpor
1,5-2ek. olivapolaj
só, szárított bazsalikom

Feltét:
no-mato szósz
csirkemellsonka
lilahagyma
vegán sajt

Összegyúrjuk az alapanyagokat és egy órát pihentetjük.

image0_1_1.jpeg

Előző nap:

A NO-MATO szósz ennél időigényesebb, szóval azt javaslom, hogy ezt készítsétek el előbb, egy jó nagy adaggal, hogy utána bármikor előkaphassátok a hűtőből, mert tormásüvegekbe tettem el. Egy üveg kb. 500g lisztből készült pizzára elegendő.

A NO-MATO, ahogy a nevében is van, egy kamu paradicsomszósz. Ami a hisztaminosok legjobb barátja lehet. 5 kis üvegnyi szósz készült ezen mennyiségek felhasználásával:

1,5 közepes méretű cékla
4 közepesen nagy répa
2 szál zellerszál
1 fej vöröshagyma
friss bazsalikomlevél
fokhagyma

olivaolaj 
+ bazsalikom és oregano fűszer a pépesítésnél 
(+ extra higításként zöldségleves, amit közben tettem fel főni: répa, fehérrépa, zeller, vÖröshagyma, sárgaparadicsom, babérlevél, bors felhasználásával.) - ez csak opcionális, de kíváncsi voltam így két félét csináltam.

A zöldségeket alapos pucolás, mosdatás és feldarabolás után bedobjuk a tepsibe, a maréknyi bazsalikomos ollóval rávagdossuk. Olivaolajjal meglocsoljuk, a fokhagymát rázúzzuk és megsózzuk.

200 fokon puhára sütjük. Kb 40-50 percre volt hozzá szükség.

img_0809.jpeg

A zöldségeket botmixereljük és hagyjuk szinte teljesen kihűlni és utána ízesítsük alaposan a szárított bazsalikommal és oreganóval.

Ha sűrűnek ítéljük meg, két merőkanálnyi zöldséglevest merjünk bele és keverjük össze alaposan.

Én tettem el úgy is pár üveggel, hogy nem került bele zöldségleves.

 

-------------------------

Vissza a pizzához:

A tészta egész ruganyos állagú lett. Nyújtsuk ki minél vékonyabbra és kenjük meg vastagon a NO-MATO szósszal, ami olyan színű, mintha valakit ledaráltunk volna. Erre tegyünk csirkemellsonkát, lilahagymát és végül vegán sajtot. A vegán sajt nem-barátom, de nincs mit tenni, valamit valamiért.

bbc0db1f-36d2-4e5d-8551-5fd5b84f2e35.jpeg

A sütőt melegítsük elő 180 fokra és kb 30 perc alatt süssük készre.

Ez a lisztmennyiség 2 laktató étkezésre elegendő.

(a királybúzaliszttől természetesen a kajakóma is elmaradt és nincs vizesedés, semmi kedvezőtlen tünet, mert a legkiválóbb magyar nemesítésű búzáról van szó, magas fehérjetartalommal)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr8016770880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása