Fincsa-nindzsa

Bejgli élesztő- és cukormentesen

2021. december 03. - fincsanindzsa

Mit is mondjak, ez a bejgli nem lett egy sikersztori. Hozzá vagyok szokva, hogy megsütök valamit, az azonnal jól sikerül és finom lesz és még szép is, viszont a glutén- és cukormentes világban valahogy nem ez a forgatókönyv. 

Szabálykövetőként azt gondoltam, hogy ha negyedannyi van az édesítőre írva, akkor tényleg elég belőle a negyedannyi mennyiség, de a biztonság kedvéért kétszerannyi adtam eddig is hozzá. Ez mind addig tartott, amit nem találtam ki, hogy sütnék is vele. 

Hetek óta tervezem, hogy kikísérletezem a szuper bejgli receptjét és mit is használnék alapul, mint anyukám varázslatos bejglijét, mármint az élesztőset.

Nagy boldogan nekiálltam, összegyúrtam a lisztet és a zsírt, szétválasztottam a tojást, belement a sütőpor, mert hisztaminosként élesztőt nem ehetek. Került hozzá tej is, persze növényi, mert tejterméket is max kecskesajtot és vajat fogyasztok. Aztán indult is a tragédia.

Például, hogy a bolti darált mákot érdemes újradarálni, mert nagyobb szemű, mint az egész mák, amit vettem még, de ez csak akkor érezhető, amikor tejjel összekeverem.

Vagy hogy a “Négyédes” édesítőből mehet ugyanannyi bele, mintha cukrot tennék bele, hiszen az édesítőereje sütés körben igazán csak a steviának lesz.

Illetve még azt is, hogy a tészta simán felvesz még fél decinyivel több tejet és ezáltal elkerülhető, hogy a tészta morzsolódjon.

És persze amikor kisül, majdnem sírva fakadsz és agyvérzést kapsz, tombolsz, hogy szó szerint a kutya fogja megenni a 2 rúd bejglit, mert túlságosan sertészsír íze van, és íztelen is.

Végül egész este azon agyalsz, hogy a francba ments meg két rúd bejglit a halál torkából, amikor a szekrényből kb. rád esik egy üveg almalekvár és megmenti a bulit - reggel.

Aztán reggel megkóstolod a bejglit, amit éjszaka a teraszra száműztél mérgedben és felvágod. Aztán rájössz, hogy ennek csak ki kellett hűlnie, mert amúgy egész f@sza lett. De addigra már volt egy harcod a kutyával, így pár szelet vámot fizettél a bejgliből, hogy békén hagyjon és azt a bejgli golyót egy fél rúd bejgliből ki kell próbálni, csak úgy önvédelemből. Almalekvárral és egy kávéskanálnyi édesítővel meghintve. De ez megint egy következő sztori lesz.

Miből készült és ebből mennyi lett? Jelentem, két rúd!

Tészta: 35 dkg liszt - 15dkg zsír (vagy 20 deka vaj)- 1 csomag sütőpor - kb. 1,5 dl növényi tej (legyen jól gyúrható a tészta, így lehet, hogy még többet is elvisel, attól függően milyen liszttel dolgozunk (én királybúzával) - 1 tojás sárgája - só - egy nagy csipet 4édes édesítő

Töltelék: 25dkg mák + 15 dkg édesítő - növényi tej (amennyitől jól kenhető állagú lesz - citromhéj + mazsola (én kifelejtettem belőle)

Kenéshez: 2 fürjtojás

 

Zsírral:

image0_5.jpeg

 

Vajjal:

fullsizerender_3_1.jpg

A lisztet a zsiradékkal összemorzsoljuk, hozzáverjük a sütőport, a tojássárgáját, az édesítőt, a sót és a tejet. A tejet fél decinként öntsük hozzá. Teljesen más az állaga, mint az élesztősnek, de könnyű vele bánni. Formázzunk belőle két cipót.

Hagyjuk pihenni 10-15 percet és addig keverjük ki a tölteléket. A mákot és az édesítőt kávédarálón daráljuk le, adjunk hozzá egy zacskó reszelt citromhéjat és aki bírja, mazsolát is. 

A sütőt 200 fokra melegítsük elő.

Ha kinyújtjuk a tésztát, felejtsük el a szilikonlapot. Menjen azonnal sütőpapírra és a tésztát alul-felül sütőpapírral nyújtsuk téglalapalakúra, így a tészta biztosan nem szakad el, úgy mint az enyémmel történt.

Egy habkártyával, szilikonspatulával egyenletesen oszlassuk el rajta a töltelék felét és nem túl szorosan csavarjuk fel. Ha kellően bátrak és ügyesek vagyunk, sütőpapír nélkül tegyük a tepsibe, de a sütőpapírral biztosabb a siker. 

Válasszuk szét a fürjtojást és első rétegnek a sárgájával kenjük le a rudakat. Hagyjuk megszáradni, majd a fehérjével menjünk végig rajta. Ettől lesz szép márványos a bejgli (nos, nekem ez sem sikerült, mert szétrepedt a tészta, ahogy túlságosan sok mákkal töltöttem meg)

200 fokon 10 percig süssünk, majd 180 fokra vegyük vissza és addig süssük, amíg aranybarna színe lesz. (Kb. 20-30 perc, sütő erősségétől függően)

Hagyjuk kihűlni, mert ekora éri el a végleges ízét.

Ha nem tetszik az íze, akkor legközelebb tegyetek bele  még több édesítőt - ide már a jó mennyiségeket írtam, vagy nézzétek meg én hogy javítottam fel és csinálok belőle bejgli-golyót!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr1516770534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása