Fincsa-nindzsa

Milka és Sajttorta, a méltó frigy

2022. április 21. - fincsanindzsa

Kaptam egy tiktokos videót, persze nem érkezett hozzá sokat mondó komment, hiszen a videó maga is elég beszédes volt. Mostanában szinten minden social media felületen talált recepttel pórul jártam, így ehhez a recepthez már óvatosabban nyúltam hozzá, mert nem akartam szétfolyt sajttortát, így a videóhoz képest én zselatinnal húztam fel a tortát, ert nem bíztam abban, hogy a habtejszín, a mascarpone és a csoki kellően stabil krémet alkot majd.

Első nekifutásra kindercsokival próbáltam - ahogy ezt az eredeti recept is javasolta. Finom volt, de ne hagyott maga után egy igazi vágyakozó érzést, hogy alig bírd ki, hogy ne edd meg a tortát egy lendülettel. Nos, a Milka Toffee&Nut-szal teljesen más volt a helyzet. Oké, hogy alapból is ezaz egyik kedvenc csokim, így méltó frigynek gondoltam. Ezzel tényleg alig lehet leállni, mert EL-KÉ-PESZ-TŐ-EN FI-NOM. Főleg ha még egy-két szem finom epret is majszolsz mellé. Annyira jó!

A recept elérte tökéletes formáját és állagát. 17 centis tortaformában próbáltam, de ez a mennyiség 20 centis forához is elegendő lesz. Tudod miért? Mert a 17 centis forához ebből a krém mennyiségből marad egy szufléformányi krém nyalakodásra, csakxólok! Később - ha lesz rá elég felvevőpiac - kipróbálom a klasszik 26 centis tortaformában is és hozzáíro a szükséges mennyiségeket!

 

Addig is jöjjön a recept:

Torta alaphoz:

10dkg vaj
170g keksz

Habos részhez:
250g csoki 
250ml habtejszín
250g mascarpone
80g cukor (én barnacukrot használtam, kristályból elég a 60)
4 lap zselatin (a 6 lapnál már túlságosan gumis hatású)

Ganache a tetejére:
50g habtejszín
100-120g csoki (ha picit folyósabbat szeretnél, mehet bele 150g is - a mogyorósra ennyit tettem a mogyi miatt)

7025bc92-8a89-47a0-90b2-85eb87d78dd7.jpeg

A kekszet daráljuk meg és a felolvasztott vajjal keverjük össze. Ezt az egyveleget egy sütőpapírral kibélelt csatos forma aljára tegyük és a felesleges papírt vágjuk le. A kekszes alapot kanállal nyomkodjuk le, így szuperül összetömörül és egyenletes lesz. Ez mehet be a hűtőbe, vagy a fagyóba ha van számára helyetek. 

Közben:

A hideg habtejszínt kemény habbá verjük és félretesszük. Ugyanerre a sorsra jut a mascarpone és a cukor is - ezt is habosítsuk ki. 

Közben 4 zselatinlapot áztassunk be pár percre és kb fél deci vízzel egy lábasban olvasszuk fel folyamatos kevergetés közben. Majd az óvatosan összeforgatott mascarpone és habtejszín mixből kanalazzunk a folyékony zselatinba és dolgozzuk homogénre. Ezt a lépés két-három kanálni krémmel még folytassuk.

A krémhez szükséges csokit olvasszuk meg és egy szilikonspatulával dolgozzuk össze a krémmel.

Ha a kekszes tortaalap megdermedt, öntsük rá a csokis krémet és a hűtőben dermesszük legalább 2-4 órát. (Már két óra is okés volt az én kicsikémnek)

A tetejére forraljuk fel a tejszínt és keverjük hozzá a csokit, egészen addig, amíg fel nem olvad. Öntsük rá a torta tetejére és dermesszük tovább még legalább egy fél órát: - ez a művelet simán mehet a tortára, ami nagyjából egy órája dermed.

12c0398d-4641-4ee7-acfb-4027f58979a5.jpeg

Kinderből

 

Ha nem spiláznád túl, hanem egy ütős, fanyar, alap sajttortára vágysz, szintén sütés nélkül, akkor nézd meg a kedvenc sajttorta receptemet:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/10/02/sajttorta_sutes_nelkul

 

Áfonyás-tökmagos zabkeksz

Időközönként nagy szüksègem van valami finom ropogtatnivalóra, és a bolti cuccokat sosem csíptem igazán. Illetve ezt a csoda-keksztartót is meg kell töltenem valamivel! :)

Igazi rosszlány vagyok, hiszen már nemcsak gluténmentes lisztet használok, hanem a tönköllyel és zabpehelyliszttel is egyre többet dolgozom.

Ezt  a cookiet most többféleképp ízesítettem, mert az utazás alatt pont jól jön majd a gyümölcs mellé, ha éppen nem tudom, hogy mit is egyek.

 

Hozzávalók: (kb 8-10 tallérhoz, így alapból is 2 adagot szoktam sütni)

100g vaj - 110g édesítő (én a negyedannyit szeretem továbbra is - 2 tojás sárga - 100g zabpehely - 80g tönkölyliszt - 70g vörösáfonya - 50g tökmag - Kardamom - Fél sütőpor - 2ek növényi tej  - csipet só

(Most csináltam áfonyás kesusat és étcsokis karamellásat is)

 

fullsizerender_18.jpg

A szobahőmérsèkletű vajat habosítsuk ki, adjuk hozzá az édesítőt, majd a tojások sárgáját. 

Ezt követően a lisztet, sütőport, a zabpelyhet és a tejet keverjük hozzá lépésenként. Mehet bele a kardamom. A magvak és az aszalvány csak utolsó lépésként. Robotgéppel is hozzákeverhetjük, de én a zabpehely után már szilikon spatulával és kézzel dolgoztam.

Kb diónyi golyókat szedünk belőle és ellapítjuk. 

A csokis-karamelláshoz kb 30g étcsokit (1 adaghoz) daraboltam fel, illetve kaptam egy isteni házi sós karamellát és ebből töltöttem a közepébe.

180 fokra melegített sütőben 12-15 perc alatt csak addig süssük, amíg épphogy megpirul. 

 

 

 

 

Sajtos rúd

Nagyon-nagyon szeretem a sós rágcsát, sokkal szívesebben is nyúlok hozzá, mint az édeshez. Neked az anyukám által készített sajtos-túrós a kedvencem: https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/11/04/nagyi_kedvence_21_sajtos-turos_pogacsa

Azonban most a tejterméket minden formában kerülöm, a vajat leszámítva, így ha látok egy szuper receptet, akkor hisztaminbaráttá teszem minden gond nélkül. Ilyen volt a Limara által készített sajtos rúd, ami olyan ínycsiklandónak tűnt, hogy feltétlenül ki akartam próbálni és nem csalódtam benne.

Íme a hisztamin-kompatibilis verziója

Hozzávalók (nekem közel két gáztepsinyi készült belőle)

  • 25 dkg liszt (én még mindig a királybúzára esküszöm)
  • 1 tk. só
  • 125g vaj (vagy margarin)
  • 20dkg vegán füstölt sajt 
  • 4 fürjtojás
  • fél pohár creme vega vagy All-in Vegaföl

A tetejére:

1 fürjtojás
sajt (kb a sajt 1/3-a)
2 gerezd fokhagyma

img_1376.jpg

A lisztet és a vajat összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, belegyúrjuk a fürjtojásokat, a reszelt sajt 2/3-át a creme vegával együtt - én akkor is ezt szeretem, még ha szójaalapú is - , a maradék sajtot majd a tetejére szórjuk.

Hűtőben pihentessük egy estét és mielőtt kinyújtjuk, hagyjuk “felengedni egy picit” és kb 3-5mm vastagságúra nyújtsuk, a zúzott fokhagymát oszlassuk el rajta, kenjük le tojással, szórjuk rá a sajtot, majd tetszőleges hosszúságú és szélességű csíkokat vágunk belőle.

200 fokon kb 15-17 perc alatt megsütjük. A Limara által javasolt 220 fok nekem túl soknak bizonyult és csúnyán megkapta és kiszárította a tésztát.

A legdiétásabb karácsonyi gesztenyés-meggyes

Ezt kifejezetten azoknak ajánlom, akik utálna pepecselni és valamit 5 perc alatt akarnak elkészíteni és nagyot villantani, mert tök mutatós lesz a végeredmény. A receptet alapvetően a Rubin Eszter által írt Hisztamin szakácskönyvben találtam, azonban picit módosítottam rajta az itthon található alapanyagok függvényében (és utólag belegondolja, elhagytam belőle az olajat is, amit cseppet sem hiányoltam.

Amikor ezt megcsináltam, rájöttem, hogy a gyümölcsöt mértékkel - ergo egy-egy szem erejéig megehetem, nem okoz puffadást, csak a 10 deka felett egyszerre fogyasztott mennyiség bajos.

Ez a csemege roppantul kalóriaszegény:

1 puffancs 42 kalóriát tartalmaz, 7.6g szénhidrátot, 1g fehérjét és 0,8g zsírt. Szóval ezt tényleg alak-barátnak mondanám.

 

Hozzávalók (kb 20-22 darab készül belőle)

250g gesztenyemassza (rád bízom, hogy cukros vagy natúr - én a natúrt nem szeretem)
2 tojás sárgája
2 kanál rizsliszt (se nem túl púpozott, se nem túl csapott)
1tk. eritrit
a díszítéshez meggy

img_1157.JPG

A meggyen kívül a hozzávalókat egy villával alaposan összedolgozzuk és habzsákba töltsük, amibe már belehelyeztük a csillag formájú habcsővéget.

Elég nehéz kinyomni belőle, így mindenképp legyen masszív a habzsák, nehogy kiszakadjon.

Minden kinyomott kis aprósütemény tetejére helyezzünk egy meggyet és nyomjuk bele egy picit - próbáltam meggy nélkül is, finom, de sokkal szárazabb, így a meggy feltétlenül feldobja.

180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük meg.

 

Töltött mézespuszedli

Nekem az idei év nagy kedvence újra a mákos bejgli lett és a töltött mézespuszi. Eddig még csak sima méziket készítettem, de ez valahogy idén nekem jobban tetszett. Ha nem ragaszkodsz a töltötthöz, akkor ezt a több évtizede minden évben tesztelt mézeskalács receptet javaslom a keresztanyámtól, aki biztosan mindig puha lesz: 

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/01/02/mezeskalacs_934

A töltött mézespuszi a péksuliban az egyik gyakorlati vizsgafeladat volt, így most már ebben is elég nagy rutint szereztem, mert idén már 4szer tutira lesütöttem.

Ebből a mennyiségből kb 4 sűrűn pakolt gáztepsinyi mennyiség készült: (de lehet, hogy öt, ki számolja pontosan :))

75dkg liszt
26dkg vaj
20dkg eritrit
3 tojás sárgája
22dkg méz
4.5g szódabikarbóna
1dl viz

+szilvalekvár a töltéshez
+ tojássárgája a kenéshez (nem hisztaminosoknak mehet az egész tojás persze)

 

img_1159.JPG

A vajat olvasszuk fel, majd a liszten kívül minden anyagot alaposan keverjünk össze, végül a lisztet is dolgozzuk hozzá és addig gyúrjuk a tésztát, míg a homogén szerkezete ki nem alakul. A mézes tésztát hűvös helyen 1 napig érleljük, pihentetjük. (Én direkt megpróbáltam egy sütést kb 1-2 óra pihentetés után feldolgozni, de nem lesz jó, mert nagyon törik még a tészta. Az ideális a másnapos tészta, de sütöttem olyat is, ami egy hetet pihent a hűtőben. Az is jó, de ott a nyújtásnál sokkal jobban kell figyelni.)

Formázás:

A tésztát kivesszük a hűtőből. Én szeretem néhány órát szobahőmérsékleten pihentetni és csak utána átgyúrni alaposan.

A titka a szép sima felületnek, hogy sütőpapírral feledjük a tésztát és úgy hengereljük kb 5mm vastagságúra, miután alaposan megpuhítottuk, különben a tésztánk törni fog. A fodros kiszúróval a legszebb szaggatni, de nekem sajnos csak ilyen nyomi virágformáim voltak, ám így is szép lett. A tésztát kis nyújtófával megnyújtjuk. Az enyémet pont körbeéri -  de ha csak nagy nyújtófával dolgoztok, kb. 25-30%kal legyen hosszabb a tészta a végleges méretében, mint az eredetileg kiszúrt forma. A tészta közepét nyomózsákkal töltsük. (lásd a képen)

img_1112.jpg

Ha megtöltöttük a tésztát, hajtsuk félbe, a széleit alaposan nyomkodjuk meg, hogy ne folyjon ki belőle a szilvalekvár. Fordítsuk meg, hogy a szebbik felével süljön és úgy kenjük le a felületét vékonyan tojással.

10-12 perc alatt 190 fokos sütőben süssük meg. Tapasztaljuk ki, mi a legjobb a tésztának mert és 180 és 200 fok között próbáltam, de a 190 tűnt a legjobbnak, mert nem szeretem ha túlságosan megpirul a tésztám. 

Utóirat:

Arra figyeljünk, hogy ne deformáljuk a tésztát és hiányos tésztadarabot ne szúrjunk ki, inkább gyúrjuk össze a tésztát. 

Ha lezárjuk a tészta szélét, ne alakítsunk ki peremet, mert akkor könnyen szétnyílik.

Alaposan nyomkodjuk le a tészta szélét, különben szétnyílik.

Ne tegyünk bele eszméletlenül sok lekvárt, mert kifolyik, a tészta pedig szétreped. Úgyis kitapasztaljuk pár töltés után, mit bír el a tésztánk.

Lekvárból inkább a sűrűbbet válasszuk, mert a vizesebből lepárolog a víz és alig érezzük benne a lekvárt ha megsül. 

 

Mákos bejgli vajjal, cukor- és élesztőmentesen

Nem nyugodtam ismét és feltétlenül ki akartam próbálni a bejglit vajjal, két sütőpapír között nyújtva, krémesebb töltelékkel. Még egy picit szélesebbre nyújthattam volna a tésztát, hogy több sodrata legyen, de isteni lett!

Egy rúddal készítettem a teszteléshez:

Tészta:

175g liszt (királybúza lisztet használok)
10dkg teavaj
0,5 csomag sütőpor
6-7cl növényi tej 
1 tojás sárgája

csipet édesítő (4édest használok)

Töltelék:
125g mák
10dkg 4édes édesítő
1dl növényi tej
citromhéj
1/2 tk. fahéj
csapott 1/2 tk. szegfűszeg
mazsola

+ szilvalekvár a feltekerés előtt

Kenéshez: 2 fürjtojás (vagy tyúktojás, ha nem vagytok hisztaminosok)

 

fullsizerender_3_1.jpg

A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal összemorzsoljuk, hozzáverjük a sütőport, a tojássárgáját, az édesítőt, a sót és a tejet. A tejet apránként adjuk hozzá.

Tegyük sütőpapírra és amíg pihen a tészta, egy lábosban keverjük össze a darált mákot (a bolti darált nem elég finomszemű, úgyhogy daráljuk át) és a porított édesítőt és öntsük fel tejjel, miközben alacsony hőfokon melegítjük. Adjuk hozzá a citromhéjat és a szegfűszeget, fahéjat, ízlés szerint (amit adagokat megadtam, nagyon finom ízesek lettek). Legyen szuper krémes.

A tésztára tegyünk egy sütőpapírt és két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát szép egyenletesen vékonyra. Figyeljünk arra, hogy legyen bőven szélessége, mert akkor szebb sodratai lesznek mint az enyémnek.

Egy habkártyával/ szilikonspatulával egyenletesen oszlassuk el a tésztán a töltelék kétharmadát, majd a többit is, úgy hogy az egyik hosszanti oldalán hagyjunk szabadon kb. 2 centit, töltelékmentesen, hogy könnyen fel tudjuk tekerni. Istenien feldobja az ízét, ha szilvalekvárpöttyöket teszünk rá. Én teáskanálnyi mennyiségeket adagoltam rá.

Válasszuk szét a fürjtojást és első rétegnek a sárgájával kenjük le a rudakat. Hagyjuk teljesen megszáradni, majd a fehérjével menjünk végig rajta. Ettől lesz szép márványos a bejgli. Sütés előtt szurkáljuk meg óvatosan a téztát, így még kevésbé fog szétrepedni.

A sütőt csak akkor kezdjük el előmelegíteni, ha a tojásfehérjével is megkentük a rudakat, mert lassan száradnak.

200 fokon 10 percig süssünk, majd 180 fokra vegyük vissza és addig süssük, amíg aranybarna színe lesz. (nekem ez még 10-15 perc volt, de csak egy rudat sütöttem, két rúdnál 20-30 perc kb.)

 

 

Gluténmentes mézes linzer

Ez volt az első GM lisztes próbálkozásom, ami nem okozott csalódást és szép végeredményt kaptam és rájöttem, hogy a méz és a fűszerezés miatt, bizony lehet ebből egy hisztamin-barát karácsonyi finomság.

Akartam egy egyszerű kis linzert. Vagyis ez picit mézeskali jellegű, de végül a linzer és a mézeskali közötti kategóriába került.

 

Hozzávalók:

200g Bake-free gm linzer lisztkeverék
50g mandulaliszt (mindenki tesz bele, így leutánoztam. Így ha valaki felvilágosítana, miért van erre szükség, azért hálás lennék) - nekem hála istennek bírja a szervezetem
50g teavaj vagy kókuszzsír, vagy a kettő egyvelege, ha 45g vajad van a hűtőben és a többit kókuszzsírral felhúzod, mint ahogy én is jártam)
50g méz
3ek 4édes édesítő
mézes fűszerkeverék
2 tojás sárgája
1tk sütőpor
1ek rizstej

fullsizerender_17.jpg

A lisztet a zsiradékkal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a maradék száraz-anyagot, majd tojást, a felolvasztott mézet és a növényi tejet is hozzákeverjük és homogén tésztává gyúrjuk és kb fél órát hűtőben pihentetjük.

180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Ne legyen túl barna, mert akkor biztosan kiszárad. GM liszthez képest meglepően finom lett és nem is morzsolódik.

Karobos datolyagolyó

 

Ez nem egy tipik karácsonyi sütemény, de közben mégis simán betudható annak.

Ez tipikusan az a "süti", amikor kiderül, hogy a vendégednek minden "nyavalyája" van, de hála istennek a fruktózt bírja és tényleg pár alapanyagra van szükséged ahhoz, hogy boldoggá tedd őt.

8 golyót az alábbi mennyiségből tudsz elkészíteni:

VIGYÁZAT! FÜGGŐSÉGET OKOZ ÉS TUTIRA NEM LESZ ELÉG A 8 GOLYÓ! MAX BEMELEGÍTÉSNEK!

120g datolya
2 ek. karob
40g kókuszreszelék
1-2ek. víz (a datolya főzővizéből)

A datolyát forró vízben áztassuk 5 percig, hogy megpuhuljon, majd tegyük az összes hozzávaló az aprítóba és alaposan dolgozzuk össze. A víz adagolásával mindig óvatosan bánjunk, hiszen mindig alapanyag függvénye mennyi víz is kell a krémes állag eléréséhez.

Ha kellően könnyen formázható, nedves kézzel formázzunk belőle golyókat.

Ha bírjuk a kakaót és a mandulát, akkor használjuk ezt a receptet és energiaszelet helyett manduladarabokba / szeletekbe forgatva guszta kis golyóként ehetjük:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2018/10/17/vegan_energiaszelet

fullsizerender_2_3.jpg

Okosságok a péksuliból

Mondhatnám, hogy hetek óta tanulási lázban égek, de rá kellett hogy jöjjek, hogy a tantermi keretek közötti oktatás már nem biztos, hogy nekem való.Zseniális halogató vagyok még mindig, ez a tanulási szokásom nem változott az elmúlt 15+ évben sem. Tény és való, hogy teljesen más logika mentén tanulok, nincsen magolás, inkább az összefüggéseket keresem és rendszerezem a dolgokat a fejemben. Ez a bejegyzés is csak unalmamban született, hiszen a lakást már kitakarítottam, átrendeztem, 4 tanulásra szánt nap alatt, amit az előszóbelire szántam volna, szerintem több időt töltöttem a konyhában, mint a jegyzeteim felett. Főztem pörköltet, zöldséglevest, nomato szószt, vagyis a kamu paradicsomszószt. Zabpehelykekszet, sajtos rudat, töltött édesburit, kenyeret palacsintát. És még adventi koszorú készítésére is jutott idő.

img_6820.jpeg

Aztán a vizsga előtti napon rájöttem, hogy én bazira nem akarok lebőgni, majd az előszóbeli után arra, hogy én bizony ötöst akarok, mert maximalista vagyok és különben is, ott van az a fránya megfelelési kényszerem is, amin nem tudok úrrá lenni. 

És visszatérve az elejére, ha már kidolgoztam a tételeket és olvasgattam is, miért ne dobnám fel magam azzal,  amikor épp nem volt kedvem tanulni, hogy okosságokat csemegézek a tananyagból, amit ti is hasznosíthattok a mindennapjaitok során vagy szimplán olyan érdekességet osztok meg veletek, amiről eddig nem tudtatok vagy tudtatok, csak a miértjét nem ismertétek.

img_4025.jpeg

Ezeket a praktikus dolgokat olvastam a tananyagban:

  1. Az élesztő sütőporral helyettesíthető, ha élesztőt nem ehetünk ( a végeredményre persze ne legyünk kíváncsiak, mert egy tömör fegyver lesz a kezünkben - hotdogba a sütőpor felejtős, pizzában tök okés, bejgliben is. Mást egyelőre nem próbáltam)
  2. Ha sok a tésztában a zsiradék, nem lesz alaktartó, ezért használnak hozzá tojást.
  3. Ha túl sok a tésztában a zsiradék, akkor porhanyós lesz, kevés zsiradékkal viszont szuperül formázható és jól alakítható.
  4. A liszt és zsiradék összemorzsolása: a zsiradék vékony hártyaként körbeveszi a lisztszemcséket, így nem alakul ki a sikérváz, cserébe omlós lesz a tészta.
  5. Ha nagy mennyiségű omlós tésztát készítünk géppel, akkor a zsiradékot a porcukorral keverjük össze elsőként.
  6. A sós linzerbe kell tejszín. Wow!
  7. Fehér linzernek azt nevezik, amihez nem használnak tojást, hanem vízzel és tejjel érik el a végleges állagot.
  8. A barna linzer ami olajos magvakat tartalmaz. 1kg-hoz 100g mennyiség dukál.
  9. Ha a tésztát (pl. Bejgli) túl sokáig gyúrjuk és nyújtáskor kicserepesedik, tojásfehérjével gyúrjuk át és pihentessük.
  10. Gyúrt tésztát nem pihentetünk, mielőtt feldolgozzuk!
  11. Minél intenzívebben dagasztjuk a tésztát, annál több levegő kerül bele és annál légiesebb lesz + kevesebbet kell pihentetni mielőtt feldolgozzuk.
  12. A kevert kuglófot élesztővel is csinálják, bár nekem a kevert kuglóf eddig a sütőporos, tojáshabosítós tésztát jelentette, amit beleöntesz a formába és slussz, nem a mamám féle kuglófot. A KUGLÓFOT.
  13. A bejgli akkor nevezhető bejglinek, ha a töltelék mennyisége min. 40% a késztermékre vonatkoztatva.
  14. Ha márványos tésztájú bejglit szeretnél, két rétegben tojásozd! Elsőként sárgájával, ha megszárad, akkor fehérjével.
  15. A rozskenyér min. 60% rozsőrleményt tartalmaz, a rozsos kenyér csak min. 30%ot.
  16. A rozskenyér tésztájától ne várjunk túl nagy csodát. Az mindig ragadni és terülni fog, mert nem alakul ki benne a sikérváz.
  17. Ha puffadsz, hasmenésed van az olcsó bolti “puffasztott” kenyerektől, az az enzimtől lehet (meg a rossz minőségű liszttől), amit a térfogatnövelésre és állagjavításra használnak. 
  18. Tudtátok, hogy azért kell ecet a levelestésztába, hogy minimalizálja a tésztaszakadást a nyújtás közben és sütés közben a tésztalemezek felemelkedését segíti?
  19. És azt, hogy a margarinhoz azért adunk lisztet, hogy a margarinban levő vizet megkösse és ne gyöngyözzön a tésztán nyújtáskor?
  20. Az aszkorbinsav lisztjavító hatású ha rosszabb minőségű lisztet sikerült vásárolnunk. 
  21. A sütés hőfoka függ a tészta lazítottságától, tömegétől, keresztmetszetétől
  22. Nagy cukortartalmú terméket alacsony hőfokon, a zsíros, sósat magas hőfokon sütjük
  23. Sós tésztába is menjen egy csepp cukor, hogy jobban lazuljon és piruljon (persze nem a kenyérbe és a vizes zsemlébe)
  24. Ha kb 10% a tészta cukortartalma, akkor a legjobb a térforgat-növekedés, utána már az ellenkező hatást érjük el vele
  25. A bejgli tésztájához csak a sárgáját adjunk, a fehérjétől merevebb, omlósabb lesz a tészta
  26. A tojásfehérjétől szép fényes lesz a tészta és jól pirul, a sárgáját a nyújthatóság miatt használjuk
  27. A habverésnél a levegőt magába zárja a tojásfehérje és ettől keményedik meg a mechanikus behatás következtében
  28. Ha cukrot adunk a fehérjéhez, habverés közben, annak vízelvonó hatása van
  29. Mesterséges édesítők közül a sztevia és a cukoralkoholok (maltit, szorbit és a xlillit) bírják legjobban a hőhatást.
  30. A cukorhoz képest az eritrit édesítőereje 0,7
  31. A mesterséges édesítők gázosodást okozhatnak, mert nagyon későn szívódnak fel a szervezetben
  32. Az eritrit az egyetlen cukoralkohol, amely egyáltalán nem szívódik fel, a bélbacik sem tudják hasznosítani, nem ad energiát, de cserében hasmenést sem okoz.

 

Aztán ha az ezen kívüli információkat is képes vagyok jól visszaadni írásban, szóban és gyakorlatban, akkor jövő szombaton ilyenkor, már hivatalosan is Pék végzettséggel rendelkezem.

img_4100.jpeg

Bejgli golyó

Ehhez csupán arra van szükséged, hogy elronts vagy elrontottnak hidd az elkészített bejglit.

Amihez a hisztamin-barát receptként ezt használhatod:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2021/12/03/bejgli_eleszto_nelkul

Vagy normál verzióban, amit anyukám és korábban a nagyim is sütött, szóval tesztelve!

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2020/12/21/bejgli_921

 

Teljesen tanácstalan volt mihez kezdjek a bejglivel, az íztelensége miatt - aztán reggelre tök jól összeértek az ízek és semmi baja nem volt. Azonban addigra már kitaláltam, hogy tudom felturbózni és végül bántam, hogy csak egy fél rudat átdoztam be.

Egy kanállal porhanyósra nyomkodtam a bejglit, adtam hozzá egy teáskanálnyi 4édes édesítőt és 3 evőkanálnyi almalekvárt, ami elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy kellemes, dió méretű golyókat formázzak belőle.

Szerintem hihetetlenül finom lett mindegyik! és nem kérdés, hogy idén csak ezért is sütök még bejglit :)

 

image1.jpeg

süti beállítások módosítása