Gyömbéres tallér

2013. november 21. - fincsanindzsa

Szeretek sütikkel pepecselni, de van egy határ, amit nem szeretek átlépni. Jó-jó, hogy összetett egy recept, de amikor az elkészítése sem úgy alakul, ahogy szeretném, az nem érint túl jól. Történt ugyanis, hogy gyömbéres kekszet szerettem volna sütni, aki olyan cookie forma lesz. Találtam egy jó kis receptet, azonban a tésztán kívül semmit nem úgy adtak meg, ami a valóságban megtörténhet. Nem stimmelt a méret, a sütési idő, a mennyiség, a végeredmény és még sorolhatnám. Így most azt osztom meg Veletek, hogy ebből a receptből mit is kapunk.

Sikerfaktor: 10/10. (egy nagy létszámú csapat kóstolta a munkahelyen) Kicsit édes, kicsit cukros, de egy igazi téli Mikulás-várós, havazós finomság.

Csak akkor foglalkozzatok vele, ha legalább 3 órát tudtok rászánni az időtökből.

 

Hozzávalók (kb. 130-150 darabhoz)

25dkg teavaj
53dkg kristálycukor
2 tojás
18dkg méz
65dkg rétesliszt
kb. 3-4 ujjnyi friss gyömbér
1 csomag sütőpor
1 csomag szódabikarbóna
1 csipet só

Olvasszuk meg a vajat és keverjük simára a cukorral. Hogy gyorsabban végezzünk, ezt tehetjük tűz fölött is.

Egy külön edényben verjük fel a tojást, majd dolgozzuk össze a mézzel.

Harmadik tálban pedig a lisztet keverjük össze a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Reszeljük bele a megpucolt, friss gyömbért.

Végezetül a három tál alapanyagait öntsük össze és dolgozzuk össze alaposan. Finom édes tésztát fogunk kapni.

1_204.jpg

A sütőt 175 fokra melegítsük fel, a tepsit pedig béleljük ki sütőpapírral. A recept alapvetően diónyi gombócokat ír, de egy sugallat azt mondta: készíts el demo darabot! És így tettem. A végeredmény pedig egy hatalmas tallér lett. Köze sem volt a cookie-hoz, és vagy 15-20 centi átmérőjű lett. Mivel fontos számomra az esztétikum, ezért elkezdtem kísérletezni. Végül a tuti befutó, a roppanós cseresznye méretű lett. Kissé szaporátlan a sütés, ugyanis egy tepsibe 9 golyó kerülhet, hiszen nagyon szétterül így is. Először megrettentem, hogy is fog ez kinézni. Szinte néhány milliméter vastagságú lett. Szuper nézni a sütőben ahogy a gombócból egy vékony kis tallért kapsz eredményül.

2_154.jpg

Szóval, egy-egy tepsibe kerüljön 9 golyó, egymástól egyenlő távolságra. Süssük kb 6-8 percig, hogy a közepe még ne legyen ugyanolyan sötét, mint a széle. Ha a roppanósabbat szeretjük, akkor várjunk addig, amíg az egész egységes színű lesz. Ehhez kell kb. 8 perc, a világosabbhoz 6-7. Vigyázzunk azzal, hogy a sok cukor és méz miatt hamar odaég, így akár fél perc is kritikus lehet.

4_79.jpg

5_36.jpg

Nagyon-nagyon sok készül belőle, de gyerekzsúrra, vagy összejövetelre kiváló nassolnivaló, desszert lesz.

3_105.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr875646624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.