Mindig van valami heppem, rá kell jöjjek. Évekig a lazac-mániám uralkodott el, most épp a rákos-salátás dolgokért vagyok odáig. Ez egy régi nagy kedvencem, tök egyszerű, mondhatni vészhelyzet-kaja. Ha pasinak készítjük, felejtsétek el a teljes kiőrlésű- vagy durumlisztből készült tésztákat. Különben Hallgathatjátok, hogy mik ezek a fura darabok benne?
Hozzávalók
száraztészta (fetuccini, tagliatelle, linguine, papardelle)
30dkg garnélarák
5dkg teavaj
5-6 gerezd fokhagyma
2-3dl tejszín (zacskós Sissy 1%-os cukortartalommal)
parmezán
só
bors
bazsalikom
A tésztához forraljuk fel a vizet. Ne rakjunk bele olajat, a sót is csak akkor tegyük bele, amikor már forr.
A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze, majd futtassuk meg a vajon. A rákokat vágjuk be, hogy pillangóformát kapjunk (hosszában a farkánál) majd helyezzük a bugyogó vajba. Ha a rákok felállnak, akkor még 2 percig főzzük őket, amíg rózsaszínné nem válnak. Adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd főzzük készre.
Ha megvagyunk vele, reszeljünk bele sajtot, tépkedjünk rá bazsalikomot, majd tálaljuk. Ha a sajtunk nem elegendő, reszelhetünk még rá, ahogy jól esik.
Mire a rákos-tejszínes szósszal elkészültünk, a tészta is megfő. Figyeljünk rá, hogy nem főzzük túl, hanem csak fogkeményre, ami maximum 8-10 perc alatt elkészül, de a dobozon a használati utasítás megtalálható. Ha friss tésztát gyúrunk hozzá (alaptészta recept megtalálható a blogon), akkor annak néhány perc főzési idő elegendő.