Nos, mire eljutottam oda, hogy a receptet megírjam, addigra már égett a nyakam, a karom, de egy hős voltam és ellenálltam a véget nem érő vakarózásnak, ami a hisztamin-érzékenység egyik jellegzetes tünete. Pedig kínosan figyeltem arra, hogy ne kerüljön olyan összetevő a krékerbe, ami nem 0-ás vagy 1-es besorolású.
Tegnap egy csomó apróságot készítettem, többek között egy szuper rágcsát, amit ma a sütőtökkrém levesbe is belecsempésztem.
Ez alapvetően tök fincsi sós nasi lehet, nagyon egyszerű összetevőkből:
50g tökmag
50g szezámmag
50g cihamag
Kb. 30g víz, de ebből mehet annyi, hogy jól felszívja a sok magvacska, max 50g-ig.
Só és fűszer. Én Z’aatarral bolondítottam meg.
10-15 percet hagyjuk állni, hogy magába szívja a vizet, majd egyenletesen oszlassuk el a sütőpapíron, 3-5mm vastagságúra elterítve.
170 fokra előmelegített sütőben süssük kb 30 percig. Ha szerencsénk van, akkor cuki kis négyzetekben tudjuk fogyasztani a snacket.
A hozzá tökéletesen illő sütőtökkrémlevest pedig így készítettem el:
egy fél sütőtök
kb. 800ml-1l zöldségalaplé (hisztaminosok szigorúan főzött levesből, a zöldségalaplé-kocka erőteljesen tünetel)
fél doboz kókusztej (kb 1 deci)
friss gyömbér vagy porított, ha nincs otthon friss.
A sütőtököt vágjuk szeletekre és jó alaposan süssük meg, 200 fokra előmelegített sütőben. Kanalazzuk ki a húsát és én ezt már azonnal le is botmixereltem és ehhez adtam hozzá a zöldséglevet - amit botor módon kockából csináltam és rájöttem, hogy ez volt, amitől megint előjöttek a tüneteim.
Rottyantsuk össze a zöldségalaplevet és az összeturmixolt sütőtököt, majd adjuk hozzá a kókusztejet és forraljuk újra át. A legvégén adtam hozzá egy kevés gyömbért és szerintem szenzációs ízt varázsolt neki. Nem kapott plusz sót sem, csak ilyen egyszerűen, 4 alapanyagból készítettem.