Nekem az idei év nagy kedvence újra a mákos bejgli lett és a töltött mézespuszi. Eddig még csak sima méziket készítettem, de ez valahogy idén nekem jobban tetszett. Ha nem ragaszkodsz a töltötthöz, akkor ezt a több évtizede minden évben tesztelt mézeskalács receptet javaslom a keresztanyámtól, aki biztosan mindig puha lesz:
https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/01/02/mezeskalacs_934
A töltött mézespuszi a péksuliban az egyik gyakorlati vizsgafeladat volt, így most már ebben is elég nagy rutint szereztem, mert idén már 4szer tutira lesütöttem.
Ebből a mennyiségből kb 4 sűrűn pakolt gáztepsinyi mennyiség készült: (de lehet, hogy öt, ki számolja pontosan :))
75dkg liszt
26dkg vaj
20dkg eritrit
3 tojás sárgája
22dkg méz
4.5g szódabikarbóna
1dl viz
+szilvalekvár a töltéshez
+ tojássárgája a kenéshez (nem hisztaminosoknak mehet az egész tojás persze)
A vajat olvasszuk fel, majd a liszten kívül minden anyagot alaposan keverjünk össze, végül a lisztet is dolgozzuk hozzá és addig gyúrjuk a tésztát, míg a homogén szerkezete ki nem alakul. A mézes tésztát hűvös helyen 1 napig érleljük, pihentetjük. (Én direkt megpróbáltam egy sütést kb 1-2 óra pihentetés után feldolgozni, de nem lesz jó, mert nagyon törik még a tészta. Az ideális a másnapos tészta, de sütöttem olyat is, ami egy hetet pihent a hűtőben. Az is jó, de ott a nyújtásnál sokkal jobban kell figyelni.)
Formázás:
A tésztát kivesszük a hűtőből. Én szeretem néhány órát szobahőmérsékleten pihentetni és csak utána átgyúrni alaposan.
A titka a szép sima felületnek, hogy sütőpapírral feledjük a tésztát és úgy hengereljük kb 5mm vastagságúra, miután alaposan megpuhítottuk, különben a tésztánk törni fog. A fodros kiszúróval a legszebb szaggatni, de nekem sajnos csak ilyen nyomi virágformáim voltak, ám így is szép lett. A tésztát kis nyújtófával megnyújtjuk. Az enyémet pont körbeéri - de ha csak nagy nyújtófával dolgoztok, kb. 25-30%kal legyen hosszabb a tészta a végleges méretében, mint az eredetileg kiszúrt forma. A tészta közepét nyomózsákkal töltsük. (lásd a képen)
Ha megtöltöttük a tésztát, hajtsuk félbe, a széleit alaposan nyomkodjuk meg, hogy ne folyjon ki belőle a szilvalekvár. Fordítsuk meg, hogy a szebbik felével süljön és úgy kenjük le a felületét vékonyan tojással.
10-12 perc alatt 190 fokos sütőben süssük meg. Tapasztaljuk ki, mi a legjobb a tésztának mert és 180 és 200 fok között próbáltam, de a 190 tűnt a legjobbnak, mert nem szeretem ha túlságosan megpirul a tésztám.
Utóirat:
Arra figyeljünk, hogy ne deformáljuk a tésztát és hiányos tésztadarabot ne szúrjunk ki, inkább gyúrjuk össze a tésztát.
Ha lezárjuk a tészta szélét, ne alakítsunk ki peremet, mert akkor könnyen szétnyílik.
Alaposan nyomkodjuk le a tészta szélét, különben szétnyílik.
Ne tegyünk bele eszméletlenül sok lekvárt, mert kifolyik, a tészta pedig szétreped. Úgyis kitapasztaljuk pár töltés után, mit bír el a tésztánk.
Lekvárból inkább a sűrűbbet válasszuk, mert a vizesebből lepárolog a víz és alig érezzük benne a lekvárt ha megsül.