Fincsa-nindzsa

Okosságok a péksuliból

2021. december 04. - fincsanindzsa

Mondhatnám, hogy hetek óta tanulási lázban égek, de rá kellett hogy jöjjek, hogy a tantermi keretek közötti oktatás már nem biztos, hogy nekem való.Zseniális halogató vagyok még mindig, ez a tanulási szokásom nem változott az elmúlt 15+ évben sem. Tény és való, hogy teljesen más logika mentén tanulok, nincsen magolás, inkább az összefüggéseket keresem és rendszerezem a dolgokat a fejemben. Ez a bejegyzés is csak unalmamban született, hiszen a lakást már kitakarítottam, átrendeztem, 4 tanulásra szánt nap alatt, amit az előszóbelire szántam volna, szerintem több időt töltöttem a konyhában, mint a jegyzeteim felett. Főztem pörköltet, zöldséglevest, nomato szószt, vagyis a kamu paradicsomszószt. Zabpehelykekszet, sajtos rudat, töltött édesburit, kenyeret palacsintát. És még adventi koszorú készítésére is jutott idő.

img_6820.jpeg

Aztán a vizsga előtti napon rájöttem, hogy én bazira nem akarok lebőgni, majd az előszóbeli után arra, hogy én bizony ötöst akarok, mert maximalista vagyok és különben is, ott van az a fránya megfelelési kényszerem is, amin nem tudok úrrá lenni. 

És visszatérve az elejére, ha már kidolgoztam a tételeket és olvasgattam is, miért ne dobnám fel magam azzal,  amikor épp nem volt kedvem tanulni, hogy okosságokat csemegézek a tananyagból, amit ti is hasznosíthattok a mindennapjaitok során vagy szimplán olyan érdekességet osztok meg veletek, amiről eddig nem tudtatok vagy tudtatok, csak a miértjét nem ismertétek.

img_4025.jpeg

Ezeket a praktikus dolgokat olvastam a tananyagban:

  1. Az élesztő sütőporral helyettesíthető, ha élesztőt nem ehetünk ( a végeredményre persze ne legyünk kíváncsiak, mert egy tömör fegyver lesz a kezünkben - hotdogba a sütőpor felejtős, pizzában tök okés, bejgliben is. Mást egyelőre nem próbáltam)
  2. Ha sok a tésztában a zsiradék, nem lesz alaktartó, ezért használnak hozzá tojást.
  3. Ha túl sok a tésztában a zsiradék, akkor porhanyós lesz, kevés zsiradékkal viszont szuperül formázható és jól alakítható.
  4. A liszt és zsiradék összemorzsolása: a zsiradék vékony hártyaként körbeveszi a lisztszemcséket, így nem alakul ki a sikérváz, cserébe omlós lesz a tészta.
  5. Ha nagy mennyiségű omlós tésztát készítünk géppel, akkor a zsiradékot a porcukorral keverjük össze elsőként.
  6. A sós linzerbe kell tejszín. Wow!
  7. Fehér linzernek azt nevezik, amihez nem használnak tojást, hanem vízzel és tejjel érik el a végleges állagot.
  8. A barna linzer ami olajos magvakat tartalmaz. 1kg-hoz 100g mennyiség dukál.
  9. Ha a tésztát (pl. Bejgli) túl sokáig gyúrjuk és nyújtáskor kicserepesedik, tojásfehérjével gyúrjuk át és pihentessük.
  10. Gyúrt tésztát nem pihentetünk, mielőtt feldolgozzuk!
  11. Minél intenzívebben dagasztjuk a tésztát, annál több levegő kerül bele és annál légiesebb lesz + kevesebbet kell pihentetni mielőtt feldolgozzuk.
  12. A kevert kuglófot élesztővel is csinálják, bár nekem a kevert kuglóf eddig a sütőporos, tojáshabosítós tésztát jelentette, amit beleöntesz a formába és slussz, nem a mamám féle kuglófot. A KUGLÓFOT.
  13. A bejgli akkor nevezhető bejglinek, ha a töltelék mennyisége min. 40% a késztermékre vonatkoztatva.
  14. Ha márványos tésztájú bejglit szeretnél, két rétegben tojásozd! Elsőként sárgájával, ha megszárad, akkor fehérjével.
  15. A rozskenyér min. 60% rozsőrleményt tartalmaz, a rozsos kenyér csak min. 30%ot.
  16. A rozskenyér tésztájától ne várjunk túl nagy csodát. Az mindig ragadni és terülni fog, mert nem alakul ki benne a sikérváz.
  17. Ha puffadsz, hasmenésed van az olcsó bolti “puffasztott” kenyerektől, az az enzimtől lehet (meg a rossz minőségű liszttől), amit a térfogatnövelésre és állagjavításra használnak. 
  18. Tudtátok, hogy azért kell ecet a levelestésztába, hogy minimalizálja a tésztaszakadást a nyújtás közben és sütés közben a tésztalemezek felemelkedését segíti?
  19. És azt, hogy a margarinhoz azért adunk lisztet, hogy a margarinban levő vizet megkösse és ne gyöngyözzön a tésztán nyújtáskor?
  20. Az aszkorbinsav lisztjavító hatású ha rosszabb minőségű lisztet sikerült vásárolnunk. 
  21. A sütés hőfoka függ a tészta lazítottságától, tömegétől, keresztmetszetétől
  22. Nagy cukortartalmú terméket alacsony hőfokon, a zsíros, sósat magas hőfokon sütjük
  23. Sós tésztába is menjen egy csepp cukor, hogy jobban lazuljon és piruljon (persze nem a kenyérbe és a vizes zsemlébe)
  24. Ha kb 10% a tészta cukortartalma, akkor a legjobb a térforgat-növekedés, utána már az ellenkező hatást érjük el vele
  25. A bejgli tésztájához csak a sárgáját adjunk, a fehérjétől merevebb, omlósabb lesz a tészta
  26. A tojásfehérjétől szép fényes lesz a tészta és jól pirul, a sárgáját a nyújthatóság miatt használjuk
  27. A habverésnél a levegőt magába zárja a tojásfehérje és ettől keményedik meg a mechanikus behatás következtében
  28. Ha cukrot adunk a fehérjéhez, habverés közben, annak vízelvonó hatása van
  29. Mesterséges édesítők közül a sztevia és a cukoralkoholok (maltit, szorbit és a xlillit) bírják legjobban a hőhatást.
  30. A cukorhoz képest az eritrit édesítőereje 0,7
  31. A mesterséges édesítők gázosodást okozhatnak, mert nagyon későn szívódnak fel a szervezetben
  32. Az eritrit az egyetlen cukoralkohol, amely egyáltalán nem szívódik fel, a bélbacik sem tudják hasznosítani, nem ad energiát, de cserében hasmenést sem okoz.

 

Aztán ha az ezen kívüli információkat is képes vagyok jól visszaadni írásban, szóban és gyakorlatban, akkor jövő szombaton ilyenkor, már hivatalosan is Pék végzettséggel rendelkezem.

img_4100.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr8816773656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása