Nagyon-nagyon szeretem a sós rágcsát, sokkal szívesebben is nyúlok hozzá, mint az édeshez. Neked az anyukám által készített sajtos-túrós a kedvencem: https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/11/04/nagyi_kedvence_21_sajtos-turos_pogacsa
Azonban most a tejterméket minden formában kerülöm, a vajat leszámítva, így ha látok egy szuper receptet, akkor hisztaminbaráttá teszem minden gond nélkül. Ilyen volt a Limara által készített sajtos rúd, ami olyan ínycsiklandónak tűnt, hogy feltétlenül ki akartam próbálni és nem csalódtam benne.
Íme a hisztamin-kompatibilis verziója
Hozzávalók (nekem közel két gáztepsinyi készült belőle)
- 25 dkg liszt (én még mindig a királybúzára esküszöm)
- 1 tk. só
- 125g vaj (vagy margarin)
- 20dkg vegán füstölt sajt
- 4 fürjtojás
- fél pohár creme vega vagy All-in Vegaföl
A tetejére:
1 fürjtojás
sajt (kb a sajt 1/3-a)
2 gerezd fokhagyma
A lisztet és a vajat összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, belegyúrjuk a fürjtojásokat, a reszelt sajt 2/3-át a creme vegával együtt - én akkor is ezt szeretem, még ha szójaalapú is - , a maradék sajtot majd a tetejére szórjuk.
Hűtőben pihentessük egy estét és mielőtt kinyújtjuk, hagyjuk “felengedni egy picit” és kb 3-5mm vastagságúra nyújtsuk, a zúzott fokhagymát oszlassuk el rajta, kenjük le tojással, szórjuk rá a sajtot, majd tetszőleges hosszúságú és szélességű csíkokat vágunk belőle.
200 fokon kb 15-17 perc alatt megsütjük. A Limara által javasolt 220 fok nekem túl soknak bizonyult és csúnyán megkapta és kiszárította a tésztát.