Ezt még korábban készítettem, a diéta előtt. (Bár lehet, hogy mindig diéta előtt állok?) :) De gondoltam megosztom veletek, mert nagyon finom, laktató, könnyen összedobható és mindenekelőtt nem olyan vészesen hizlaló :) Kell ennél több?
Hozzávalók
fél kiló túró
2 tojás
reszelt citrom héja
búzadara és kristálycukor ízlés szerint.
Zsemlemorzsa
kevés zsiradék
Először is a túrót alaposan összetörjük villával, majd a tojássárgáját és egy kevés cukrot is hozzákeverünk. Reszeljük bele egy megmosott citrom héját.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, hogy a kanál megálljon benne.
Ha ezzel megvagyunk, akkor a tojáshabot óvatosan forgassuk össze a túróval, majd szórjunk hozzá búzadarát. Én inkább puhán szeretem így néhány kanál elegendő, de van, aki olyan keményen szereti, mint a beton. Ha nem elég édes, akkor cukrot is tegyetek egy keveset hozzá.
Amikor a tojáshabot felverjük, párhuzamosan kezdjük el forralni a vizet is. Ha az felforrt, egy kevés zsiradékot és sót is adjunk hozzá, majd egy próbagombócot gyúrjunk és dobjuk a forrásban lévő vízbe. Ha szétesik, akkor szükséges még egy kevés búzadarával keményebbé formálnunk, de ezzel se essünk túlzásokba.
Közben a zsemlemorzsát egy kevés olajon pirítsuk meg én aranybarnán szeretem igazán.
Lehet rá fahéjas cukrot, porcukrot, és tejfölös-olajos szószt is kenni, ami apukám nagy kedvence. Ebből az adagból legalább 20 gombóc lesz – nem szeretek nagy gombócokat formálni, hozzá kell tennem.