A földimogyoróvaj, kifejezetten a ropogós verzió, népszerű vendég nálunk. Brownieba, nutellával, bárhogy végzetes. Egyszer lemértem, hogy egy-egy kiskanálnyi nutellát és hozzá az egységnyi mennyiségű földimogyoróvajat becuppantom, mennyi felesleges kalóriát viszek be. Emlékeim szerint ez a kombó 120 kalória volt. Egy baj volt vele, simán lecsúszott belőle 3-4 kanálnyi. Csoda, ha nem abba az irányba billen a mérleg nyelve, ahogy szükséges?
Csak ezért nem volt kedvem elmenni a boltba, mert nagyon nem mindegy milyen vettem ezidáig. Úgyhogy az Aldiban találtam sózatlan és tisztított földimogyit. Egymás tenyerébe csaptunk, hogy belőle most bizony földimogyoróvaj születik. Egy tormásüvegnyi, a 300 grammból.
Hozzávalók:
300g natúr földimogyoró
csipetnyi só
Kalória: 1701
Fehérje: 77.4g
Zsír: 147.6g
Szénhidrát: 22.8g
A mogyit felforrósított serpenyőben 5-6 perc alatt pirítsuk meg, majd hagyjuk kihűlni.
Öntsük bele az aprítóba és addig daráljuk vele, amíg szép krémes állagot nem kapunk. Szeretem a sós ízt belecsempészni, így egy leheletnyi sót is adtam hozzá.