Fincsa-nindzsa

Vega krumpligombócok - gombás, spenótos, sajtos

2012. augusztus 31. - fincsanindzsa

Azért én többnyire hús és sajnos szénhidrát evő/faló vagyok, de néha-néha becsúszik a szimplán vega fogás is. Mint például ez, amit most posztolok ki. Az egyik kedvenc helyem régen a Falafel volt a Paulay Ede utcában, ahol isteni Csupacsokis brownie-szerű sütit készítettek és a fasírozotthoz hasonló töltött burgonyagombócokat. Amitől eldobáltam az agyam. Mindig félve megkérdeztem, hogy készül és akkor olyan bonyolultnak tűnt. De amikor végre nekiálltam, rájöttem, hogy nem fogja meghaladni a kapacitásaim. Nem mondom, hogy a világ legegyszerűbb étele, de ha krumplis alapú tésztát csináltatok már valaha is, akkor ez sem fog gondot okozni. Három kedvenc ízem van belőle: gombás, spenótos és a sajtos, amit ha van otthon sonka, akkor a húsimádók tegyenek hozzá nyugodtan.

Hozzávalók

zsemlemorzsa
összesen 1.5kg főtt krumpli (kb 20dkg-nyi veszteség van a héjából), ebből:

Sajtos gombócokhoz:

kb. 15-20dkg sajt (trappista vagy füstölt)
fél kg főtt krumpli
1 tojás

bors
(10dkg gépsonka)

Gombás gombócokhoz:

1 doboz gombakonzerv, vagy kb. fél kiló friss gomba
fél kg főtt krumpli
1 tojás

bors

Spenótos gombócokhoz:

negyed kg mirelit spenót
fél kg főtt krumpli
1 tojás
2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)

bors


Kb. 1.7-1.8kg krumplit vegyünk, hiszen a hámozás után veszteni fog a súlyából. A krumplit megmossuk és hámozás nélkül, fedő alatt, sós vízben feltesszük a tűzre főni. Ha a krumpli puhára főtt, még melegen húzzuk le a bőrét, majd krumplinyomón törjük át. Ezek után osszuk háromfelé, hogy mindegyik íznek fél-fél kiló krumpli jusson.

Majd külön-külön ízesítsük be a gombócokat:

A gombáshoz csöpögtessük le a konzerv levét.

Ha friss gombát vásároltunk, akkor dörzsöljük le a bőrét, vágjuk le a törzse végét, majd szeleteljük és kockázzuk apró darabokra, kb. 1centinél ne legyen nagyobb. Forró serpenyőben, egy kevés olajon pirítsuk meg. Ízesítsük egy csipetnyi sóval, borssal, és egy gerezd fokhagymát is zúzzunk bele. Ha ezzel megvagyunk, hagyjuk kihűlni.

Közben a krumplihoz dolgozzuk hozzá a tojást, majd a kihűlt gombát is. Mivel a gombát már fűszereztük, miközben megpároltuk, ezért óvatosan adjunk még hozzá az ízlésünknek megfelelő só és bors mennyiséget. Majd alaposan keverjük össze a hozzávalókat.

Ha a konzervgombával dolgozunk, akkor intenzívebben is ízesíthetjük a masszát, hiszen azt nem ízesítették előre. Hagyjuk állni a masszát.

DSCN1498.jpg

A sajtos gombócokhoz kockázzuk fel a sajtokat kb. 0.5x0.5centis kockákra. Személy szerint jobban szeretem a füstölt sajtot, hiszen intenzívebb ízt ad a gombócoknak.  Ahogy a gombásnál is tettük, fél kiló krumplihoz adjunk egy tojást, sóval, borssal ízesítsük, adjuk hozzá a sajtot, ha szeretnénk, kockázzunk bele gépsonkát, majd ezt is alaposan dolgozzuk össze és hagyjuk pihenni a „tésztát”.

És végül a spenótos gombóc érkezik. Ízesítése hasonló, mint a főzeléké, azt leszámítva, hogy se tej, se tejben áztatott zsemle nem kerül hozzá. Az alapunk sztenderd, a krumplihoz jön a tojás. ezek után a lecsöpögtetett spenótunk. Figyeljünk arra, hogy a mirelitspenót 500grammos kiszerelésben kapható, és nekünk csak a felére lesz szükségünk. Keverjük bele a spenótot, közben zúzzuk bele a fokhagymákat (ízlés szerint, hiszen van, aki nem szereti, rájuk is gondolni kell!), ízesítsük sóval és borssal, de nem kell, hogy túl intenzív legyen az íze, de azért mégiscsak legyen átütő.

1_59.jpg

Ha mindegyik ízesítéssel elkészültünk, formázzunk belőle diónyi gombócokat, majd forgassuk bele zsemlemorzsába.

Közben öntsünk olajat a serpenyőbe, és ha kellően felforrósodott, helyezzük bele a gombócokat és süssük meg. Ha aranybarnára sültek, egy papír kéztörlőre tegyük őket, ami a felesleges olajat felszívja.

 

 DSCN1534.jpg

 2_2.JPG


 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr904678754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása