Az alábbi recept férfiasan tökéletes. Régen, amikor kicsi voltam, anyukámék hasonló bulikat szerveztek a barátaikkal, mint amit a férjemmel szoktunk mi is. Akkor még nem aranyárban mérték a húst, így gond nélkül kivitelezhető volt, hogy tatárbifsztek kerüljön az asztalra, mint csipegetnivaló. Aztán néhány évvel ezelőtt rákaptam, és volt, hogy képes voltam minden vacsorára azt enni, mert annyira megkívántam. Ez a láz elült, aztán néhány hete megint rám jött. Így vettem egy szép adag húst és a férjemmel elcsemegéztük, fokhagymával megkent pirítóssal és lilahagymával.
Ez a menü roppant pepecselős, de a végeredmény minden energiabefektetést megér.
Ugyan nem vagyok boros, de egy isteni bort kóstoltunk mellé. Nagyon finom gyümölcsös és kellemesen lágy íz, a Gere Pincészetből: Cabernet Sauvignon Barrique, 2008. (http://www.bortarsasag.hu/hu/bor/magyar/villany/gere_cabernet_sauvignon_barrique_2008?filter6=gere-attila)
Hozzávalók
45-50 dkg hátszín vagy bélszín (én mindegyiket kipróbáltam)
3-4 szakácscsipetnyi só (5 ujjas csipet)
bors (borsőrlővel 15-20 csavarásnyi)
2tk. pirospaprika
pár csepp tabasco (ha szeretitek a nagyon picit csípős ízt)
1 apróra vágott vöröshagyma
2-3ek. ketchup
2-3ek. mustár
2tk Worchester szósz
2 tojássárgája
pirítós + vaj + fokhagyma
Az első szabály, hogy nem használhatunk darálót, hanem egy jó kést és a kacsóinkat. Először vágjuk fel a húst csíkokra, majd mintha kis kirakódarabkákkal játszanánk, helyezzük a csíkokat egymás mellé, majd fedjük le folpackkal és kezdjük el klopfolni. Ha nagyon szétterül, hajtogassuk össze és a műveletet kezdjük előről. Egészen odáig, amíg a hús rostjai szinte teljesen szét nem válnak.
Ezzel még nem vagyunk kész, hiszen még pépesre kell vágnunk. Szedjük le a folpackot, élesítsünk meg egy bárdkést és kb. 10-15 percen keresztül aprítsuk a húst. Aprítsunk, majd forgassuk el 90 fokot és folytassuk tovább.
A húsaprító hadművelet körülbelül 40-45 percig tartott. Fáj a karom, a nyakam. Azt hiszem kicsit mereven csináltam. (Köszi a tippeket, még mindig nem szeretném darálni :))
A vöröshagymát pucoljuk meg és kockázzuk apróra. De olyan apróra, hogy a darabkák 1x1mm nagyságúnál nem lehetnek nagyobbak.
Ha a hús és a hagyma is megfelelő nagyságú, akkor mehet egy edénybe. A közepébe formázzunk mélyedést, ahova mehet a tojás sárgája és a fűszerek.
Dolgozzuk össze alaposan. Tabasco-t csak akkor rakjunk bele, ha szeretjük a picit csípős ízt. Én először féltem tőle, hogy nem lesz jó, de mennyei lett.
A korábbi receptekkel ellentétben, a fokhagymát nem kell belezúzni, hanem pirítsunk meg kenyérszeleteket, majd egy fokhagymát dörzsöljünk bele és ezután kenjük csak rá a krémet.
Lehetetlen abbahagyni.
Egy jó pohár borral kísérjük le. Például azzal, amit fentebb javasoltam.