Imádom a pisztáciát, de érdekes, ez nem függő ételem. Értem ez alatt azt, hogy képes vagyok bármikor leállni vele. A pisztáciakrémhez fűződő viszonyom azért még felülvizsgálom.
Mindig is szerettem a pitéket és ahogy kb 10 éve elkapott a macaron-láz, hozzávetőlegesen akkorra datálható a pite-imádatom is, azzal a különbséggel, hogy pitét rendszeresen sütök azóta is. Akkoriban vettem 3 féle kosárkát, amiben a pitéket akartam sütni, de végül ebből az egyik csomag a mai napig bontatlanul áll a fiókban, várva a szebb jövőt, ami lassan el is jön.
Most csak a nagyobbacskákat próbáltam ki, kb 10 és 12 centi átmérőjüek.
Hozzávalók: (4 nagy és 4 kicsi vagy 10 kicsi formához)
A tésztához:
20dkg liszt
10dkg vaj
5dkg porcukor
2ek víz
1 csomag vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
A krémhez, ami a 4 nagy tart megtöltésére elegendő
20dkg fehércsoki
100ml habtejszín
2 evőkanál pisztácia paszta (https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2021/07/30/pisztacia_paszta_a_bolti_ar_toredekeert)
A díszítéshez:
málna
pisztácia törmelék
Krém:
A sütést a krém kikeverésével kezdjük, hiszen ennek ki kell hűlnie.
Forraljuk fel a habtejszínt és adjuk hozzá a csokit és kevergessük addig, amíg egy homogén krémet kapunk. A pisztácia pasztát csak akkor kanalazzuk bele, ha már egy picit meghűlt a krém. Ne legyen túl hideg se, mert akkor nem tudjuk egyenletesen eldolgozni benne a pasztát.
Tészta:
A pite tésztához a lisztet és a porcukrot morzsoljuk össze a hideg vajjal, majd adjuk hozzá a vizet - ez segít abban, hogy a tészta összeálljon. Végül reszeljük hozzá a citrom héját. Tegyük a fagyasztóba kb 15-20 percre, hogy jól megdermedjen.
Nyújtsuk ki a tésztát és a piteformánknál 2 centivel nagyobb köröket szaggassunk a tésztából, majd finoman passzintsuk bele a formába. Szurkáljuk meg és tegyük egy 10-15 percre a hűtőbe.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A pitetésztákra helyezzünk nehezéket: sütőpapírból vágjunk kis négyzeteket és ezt tegyük a piteformákba, majd töltsük meg babbal vagy rizzsel. Így tegyük be a sütiket sülni, kb 15 percet, majd szedjük ki a nehezéket és süssük további 5 percet. A tészta közepe épphogy aranybarna legyen.
A formákból csak teljesen kihűlt állapotban szedjük ki a tortácskákat, és ha a krémünk is teljesen kihűlt, töltsük egy habzsákba, vágjunk rajta egy pici lyukat és kívülről befelé - vagy fordítva, de nekem így áll kézre - egyenletesen töltsük fel krémmel. Éjszakára tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen és másnap tegyük rá a friss málnát és a pisztácia morzsát.
Ez tényleg imádom-kérm lett!