Fincsa-nindzsa

Fonott kalács

2013. június 22. - fincsanindzsa

Gyerekkoroban nagyon sok fonott kalácsot ettem, elsősorban lekvárral és nutellával. Aztán amikor kollégista voltam, gondoltam nekifutok a sós verziónak és kipróbáltam a májkrémes verziót. Lehet nyugodtan fujjogni, de nekem bejött. Sőt, mivel édes után állandóan sósat eszem, aztán fordítva, így kellemes volt az ízhatás. De most nem holmi extra ízek kipróbálására akarlak buzdítani Titeket, mint az oroszkrémtorta-kolbász kombó, hanem a fonottkalács receptjét szeretném megismertetni Veletek egy rövid kis videóval szemléltetve. Ugyanis a fonás részt valószínűleg sokkal egyszerűbb nyomon követni vizuálisan, mint a néha Pázmányi körmondatokat öltő magyarázataim. A kelesztés miatt hosszú a folyamat, de minden időráfordítást megér. Azonban fogyasszuk egy-két napon belül el, különben megszárad, és a péksütik ugyebár frissen az igaziak.

Hozzávalók (1 félkilós kalácshoz, ám lehet két kicsit is csinálni belőle)

25dkg liszt
5dkg teavaj
8dkg porcukor
1dkg élesztő
125ml tej
1 tojás sárgája
csipet só


1 kenőtojás

 

Az élesztőt a tejjel futtassuk fel, melybe egy csepp porcukrot is keverjünk.

A lisztet szitáljuk meg, majd ha ezzel megvagyunk egy mélyedést készítsünk a közepébe. Ebbe mehet bele a felfuttatott élesztős tej fele és az előírt porcukor. A mutatóujjunkkal kezdjük el a liszttel körkörösen keverni, amíg tejfölös állagú nem lesz. Ezután takarjuk be a körülötte levő liszttel, majd fedjük le konyharuhával. 45-50 fokra előmelegített sütőben 5 percig kelesszük. Ha a liszt megrepedezik a tetején, akkor ki lehet szedni. A repedezés egyértelműen a térfogat növekedés miatt következik be.

1_85.JPG

Adjuk hozzá a többi hozzávalót: vajat, tojássárgáját és a sót is, melyet az élesztőtől távol szórjunk bele, ugyanis az élesztőre nincs jó hatással. Gyúrjuk homogénre, majd 20-25 percig ismét kerüljön vissza az 45-50 fokos sütőbe.

2_63.JPG

Ismételten gyúrjuk át a tésztát alaposan – kb. 5-10 perc alatt éri el a kívánt állagot, szinte már selymes lesz. Végül 20-25 percig ismét pihentessük a 45-50 fokos sütőben. Figyeljünk arra, hogy a gyúródeszkát vagy a szilikon lapot, amin dolgozunk, ne lisztezzük be, és úgy gyúrjuk a tésztát. A legutolsó körben lapogassuk el a tésztát és késsel csíkozzuk be.

3_43.JPG

Ha mégiscsak úgy döntünk, hogy 2 kisebb kalácsot szeretnénk sütni belőle, akkor a tésztát osszuk két részre. A tenyerünket vajazzuk be, és egy-egy gombócot dolgozunk fel: osszuk négy egyenlő részre, majd formázzunk belőle gombócot és gyúrjuk tovább alaposan ami teljesen homogénné válik. Utána hagyjuk 10-15 percig pihenni.

4_27.JPG5_16.JPG6_9.JPG

A fonáshoz követhetjük az írásos verziót is, de egy másik technikát is szívesen szemléltetek egy videóval.

https://www.youtube.com/watch?v=sfcb86shYNs

Egy-egy kalácshoz 2-2 szálat használjunk fel. A két, kb. ujjnyi vastagságú és kb 40-50 centi hosszúságú szálakat tegyük keresztbe, majd mindig az egymással szemben levő szálakat keresztezzük egymással, úgy, hogy ugyanoda érkezzenek vissza a tésztaszálak. A legvégét pedig csípjük össze. FONTOS!: Nem szabad szorosra fonni, mert különben szét fog repedni a tészta, mint ahogy én is jártam vele.

7_6.JPG

Kenjük meg a kalácsot egy egész tojással, majd 190 fokra előmelegített sütőben süssük készre.

8_4.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr485363589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2013.06.23. 13:52:11

A recept gyönyörű, de azért csak elmondanám, hogy nutellával, hát, pfuj. A májkrémes verziót sem próbálnám ki, de a kockasajttal (sonkás medve), és sonkával már bejön, bár ez sem hangzik jobban. Szerintem az igazi: kalácsszeletet vajjal megkenni, rá narancs- vagy baracklevár, arra valami vékonyra szeletelt fékemény sajt (trappista, eidami, vagy lehet ennél jobb is).
Na, ez az igazi! (Bocs a „nuttella pfúj”-ért, egyébként pozitív akartam lenni!)

fincsanindzsa 2013.06.23. 20:19:22

:) semmi gond. Mindenkinek megvannak a maga hülyeségei és kedvencei. Fő az egyediség :)
süti beállítások módosítása