Számomra még mindig a krémlevesek az igazi sztárok a levesek világában, így mindig újabb és újabb verzióval próbálkozom. Bár számomra a legnagyobb király a fokhagyma- és a kukoricakrémleves, de annak megfelelően főzök levest, miből van itthon egy vagonnyi.
Mivel a fagyasztóban mindig van zöldborsó, legalább egy kilós kiszerelésben, ezért kivételesen nem főzeléket készítettem, hanem a legújabb krémlevesem, a kukoricakrémleves receptje alapján.
Hozzávalók
60dkg mirelit zöldborsó
1 csomag petrezselyem
2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 kicsi burgonya
6dl főzőtejszín
1.2-1.5l alaplé
só
szerecsendió/bors
1 ek. teavaj
A petrezselymet vágjuk durvára. A vöröshagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát lezúzzuk és vajon lepirítjuk a petrezselyemmel együtt. A krumplit meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk és pirítsuk tovább a hagymával. Ha megpirult, öntsük fel kb. 1-2 deci vízzel és forraljuk fel.
Lehet, hogy furának tartjátok, hogy kerül bele egy kevés krumpli is, de segít abban, hogy krémesebb állagú legyen a leves.
Tegyük hozzá a borsót, pároljuk meg, amíg teljesen megpuhul és ízesítsük sóval.
Adjuk hozzá a tejszín felét, majd forraljuk fel ismét. Az egyszerűség kedvéért, most turmixoljuk le botmixerrel, ugyanis ha az összes lé rajta van, már jóval nehezebb dolgunk lesz vele.
Ha összepépesítettük, öntsük rá a maradék tejszínt és kb 1.2-1.5l alaplevet, amit én az egyszerűség kedvéért leveskockából szoktam „főzni”, majd forraljuk össze. Ha nem elég ízes a leves, sóval és borssal javítsunk rajta.
A levest inkább hagyjuk hígabbra, ugyanis másnapra besűrűsödik, és akkor fel kell javítani az állagát, hogy ne olyan legyen, mint a beton.
Egyszerűen imádom :)