Fincsa-nindzsa

Stíriai metélt

2014. január 11. - fincsanindzsa

Horváth Rozi f@sza csaj, de nem használ elég porcukrot. Tanácstalan voltam mi is lehet a legjobb stíriai metélt recept, mert még sosem készítettem, ezért gondoltam felcsapom Horváth Rozit, mert eddig még sosem csalódtam benne. Jó kis sütit rittyentettem össze, azonban a cukornál belenyúltam a receptbe, hogy tökéletes legyen. Legalábbis számomra ez volt a jó ízhatás.

Hozzávalók

Tésztához:

50dkg túró
20dkg liszt
1 tojás
1ek tejföl
1púpos ek. porcukor
csipetnyi só

Habhoz:

3 tojás
3-4.ek porcukor
1 citrom reszelt héja
3dl tejföl
5-10dkg mazsola
4dkg vaj

Úgy az igazi, ha magunk készítjük a tésztát, méghozzá az alábbiak szerint: A túrót villával törjük össze, majd szórjuk rá a lisztet, üssük rá a tojást, kanalazzuk rá a tejfölt és a porcukrot is, valamint csippentsünk egy pötty sót is hozzá. Dolgozzuk jól össze.

Tegyünk fel egy lábosban vizet forrni, majd adjunk hozzá sót és egy kevés olajat is. A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

Ezek után állítsuk össze a habot: a tojásokat válasszuk szét, a sárgáját a szobahőmérskéletű vajjal és porcukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a tejfölt, valamint reszeljük hozzá a citrom héját.

A tojásfehérjét egy késhegynyi porcukorral verjünk kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a sárgájából készült keverékhez. Ha szeretjük a mazsolát, akkor erről se feledkezzünk meg, keverjük hozzá jó sokat miután megmostuk.

Sodorjunk ujjnyi vastag nudlikat a tésztából, vágjuk kb. 3-5 centis darabokra, majd a lobogó sós vízben főzzük meg. Ha a tészta lebeg a víz tetején, szűrjük le.

Alaposan csöpögtessük le, majd keverjük össze a tojásból készült „habbal”.

1_142.jpg

Egy jénait vajazzunk ki és szórjuk meg zsemlemorzsával. Óvatosan kanalazzuk bele a stíriait, figyeljünk arra, hogy a mazsola ne egy helyre összpontosuljon és süssük aranybarnára, kb 30-40 perc alatt.

2_99.jpg

3_61.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr325417771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Silbermann 2014.01.12. 15:29:56

Elolvasva a receptet ez nem stíriai metélt, hanem stíriai nudli.

Teker 2014.01.12. 19:32:12

jaja, a stíriai tésztája -ahogy nekem tanította anyukám- csak túró és liszt. összegyúrva ujjnyi vastagra nyújtom az egészet, és késsel csíkokat vágok belőle, amiket átlósan kb 2-3 centis darabokra vágok, így főzöm ki őket. a tészta így kis rombuszokat formáz. nem nudli.
süti beállítások módosítása