Időközönként nagy szüksègem van valami finom ropogtatnivalóra, és a bolti cuccokat sosem csíptem igazán. Illetve ezt a csoda-keksztartót is meg kell töltenem valamivel! :)
Igazi rosszlány vagyok, hiszen már nemcsak gluténmentes lisztet használok, hanem a tönköllyel és zabpehelyliszttel is egyre többet dolgozom.
Ezt a cookiet most többféleképp ízesítettem, mert az utazás alatt pont jól jön majd a gyümölcs mellé, ha éppen nem tudom, hogy mit is egyek.
Hozzávalók: (kb 8-10 tallérhoz, így alapból is 2 adagot szoktam sütni)
100g vaj - 110g édesítő (én a negyedannyit szeretem továbbra is - 2 tojás sárga - 100g zabpehely - 80g tönkölyliszt - 70g vörösáfonya - 50g tökmag - Kardamom - Fél sütőpor - 2ek növényi tej - csipet só
(Most csináltam áfonyás kesusat és étcsokis karamellásat is)
A szobahőmérsèkletű vajat habosítsuk ki, adjuk hozzá az édesítőt, majd a tojások sárgáját.
Ezt követően a lisztet, sütőport, a zabpelyhet és a tejet keverjük hozzá lépésenként. Mehet bele a kardamom. A magvak és az aszalvány csak utolsó lépésként. Robotgéppel is hozzákeverhetjük, de én a zabpehely után már szilikon spatulával és kézzel dolgoztam.
Kb diónyi golyókat szedünk belőle és ellapítjuk.
A csokis-karamelláshoz kb 30g étcsokit (1 adaghoz) daraboltam fel, illetve kaptam egy isteni házi sós karamellát és ebből töltöttem a közepébe.
180 fokra melegített sütőben 12-15 perc alatt csak addig süssük, amíg épphogy megpirul.