Sok salátát szoktam csinálni, de mindig kell valami újdonság, amivel fel lehet a repertoárt dobni. Most egy narancsos-rákos verziót mutatok Nektek, az elkövetkező napokban pedig céklás diósat. Szerintem egyikkel sem fogok csalódást okozni.
Hozzávalók (2 fő részére)
1 narancs
kb. 20 garnélarák (én fagyasztottat használok, aminek már nincs kitinborítása)
2 marék madársaláta
gránátalmaszósz
kevés teavaj
2-3 gerezd fokhagyma
A rákot forró vízzel öntsük le, hogy megpuhuljon és ha vannak rajta jégdarabok, leolvadjanak. Kb. 1 ek. teavajat olvasszuk fel, zúzzuk bele a fokhagymát, majd hirtelen lángon pirítsuk meg a rákokat. Egy dologra figyeljünk csak: ne égjen meg a fokhagyma, mert akkor keserű lesz.
Közben a narancsot felezzük el és vágjuk le róla a héját, ezután még egyszer vágjuk félbe és szeletjük vékonyra.
A salátát mossuk meg, és használjuk ágyként, amelyre a narancsot és a rákot fogjuk fektetni.
Tálalás előtt pedig locsoljuk meg gránátalmaszósszal. Ezt leginkább török boltokban, vagy a Lehel téri piacon a keleties termékeket áruló boltban tudjátok beszerezni.
Ha ilyet nem tudunk venni, akkor málnaecetet használjunk helyette.