Rákos-tejszínes tészta

2016. február 02. - fincsanindzsa

 

Mindig van valami heppem, rá kell jöjjek. Évekig a lazac-mániám uralkodott el, most épp a rákos-salátás dolgokért vagyok odáig. Ez egy régi nagy kedvencem, tök egyszerű, mondhatni vészhelyzet-kaja. Ha pasinak készítjük, felejtsétek el a teljes kiőrlésű- vagy durumlisztből készült tésztákat. Különben Hallgathatjátok, hogy mik ezek a fura darabok benne?

Hozzávalók

száraztészta (fetuccini, tagliatelle, linguine, papardelle)
30dkg garnélarák
5dkg teavaj
5-6 gerezd fokhagyma
2-3dl tejszín (zacskós Sissy 1%-os cukortartalommal)
parmezán

bors
bazsalikom

4_31.JPG

A tésztához forraljuk fel a vizet. Ne rakjunk bele olajat, a sót is csak akkor tegyük bele, amikor már forr.

A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze, majd futtassuk meg a vajon. A rákokat vágjuk be, hogy pillangóformát kapjunk (hosszában a farkánál) majd helyezzük a bugyogó vajba. Ha a rákok felállnak, akkor még 2 percig főzzük őket, amíg rózsaszínné nem válnak. Adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd főzzük készre.

1_272.jpg

 

2_219.jpg

Ha megvagyunk vele, reszeljünk bele sajtot, tépkedjünk rá bazsalikomot, majd tálaljuk. Ha a sajtunk nem elegendő, reszelhetünk még rá, ahogy jól esik.

Mire a rákos-tejszínes szósszal elkészültünk, a tészta is megfő. Figyeljünk rá, hogy nem főzzük túl, hanem csak fogkeményre, ami maximum 8-10 perc alatt elkészül, de a dobozon a használati utasítás megtalálható. Ha friss tésztát gyúrunk hozzá (alaptészta recept megtalálható a blogon), akkor annak néhány perc főzési idő elegendő.

3_47.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr404702658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincenzo6 2016.02.03. 13:26:27

Imádom a rákot, de átlag magyar vagyok, évi 1-nél többször nem bírom megvenni. Ez itt inkább luxus kaja, mint vészhelyzeti.

fincsanindzsa 2016.02.03. 14:08:21

@Vincenzo6: nem szeretnék rossz érzést kelteni senkiben, én is az átlaghoz sorolom magam, de néha ez is az asztalra kerül. Vészhelyzet alatt inkább a gyorsaságra utaltam.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.02.03. 16:46:32

1. Pasi vagyok és imádom a durumot, nem szeretem a szétfővős gyermelyit.
2. Hát, hogy vészhelyzetben éppen rák lenne a hűtőben, esélytelen.
3. Tipikus maszatolós, női kaja. Egy pasinak főzz erőteljesebben, fűszeresebben, ha be akarsz vágódni.

fincsanindzsa 2016.02.03. 17:00:45

@Rézfánfütyülő fűzangyal: 1. osztom a velemenyed, nincs is rosszabb a szetfott tesztanal.
2. jogos, nalam pont akadt.
3. pasi es izlesfuggo, nalunk nemcsak a durva pasis kajak csusznak mint porkolt, rantott hus es tarsai.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.02.03. 17:16:09

@fincsanindzsa: a finom, fűszeres kaja nem durva, csak erőt ad. És köze nincs a pörkölt-rántotthús vonalhoz.
Tegnap este magamnak egy érlelt sonkás, pekorinós tagliatelle-t csináltam kis csilivel, ami a fentihez képes egy ízorgia!

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.02.03. 17:17:56

@Rézfánfütyülő fűzangyal: és az érlelt sonka este éppen le volt árazva a SPAR-ban. Ez adta az ötletet.

fincsanindzsa 2016.02.03. 17:44:55

@Rézfánfütyülő fűzangyal: ez tenyleg sokkal intenzivebb izu, biztos szuper lett. Meg a nyal is osszefutott a szamba a kombinaciotol. Igazan jo otlet!

66manna 2017.06.19. 18:07:43

Én is most kísérletezem vele.
Kb. ugyanígy készítem, de apró kockára vágott zöldséget (s. répa, zeller, borsó, stb.) is tettem bele. Nagyon finom lett és tényleg nem sok idő.