Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de ha piacolásról van szó, én kifejezetten lojális típus vagyok: van tojásos, zöldséges, gyümölcsös, töpörtyűs, fánkos és korábban halas „beszállítóm” is. Már nagyon rég nem halaztam, és a költözés után nem kerestem újabb beszállítót. Így ha bárki megbízható halast/rákost tud, ne hezitáljon kommentet írni.
A mennyiségekkel mostanában nem vagyok jóban, ezért az éhesebb olvasók legyen szívesek nagyobb mennyiségeket készíteni, nehogy véletlenül éhen maradjanak :)
A posztot Balázs barátomnak ajánlom, aki a lazacot mindig "trancsírozva eszi". Pedig milyen egyszerű lenne kisütni a szeleteket. :)
Hozzávalók (2 fő részére)
30-40dkg lazac
1 citrom reszelt héja és pár csepp leve
2 gerezd fokhagyma
só
kókuszzsír / olivaolaj
A lazacot mossuk meg alaposan, és a bőrével együtt dolgozzuk fel. A „gerinc mentén” húzzuk végig az ujjunkat, és ha nagy szálkákat találunk benne, szemöldökcsipesszel húzzuk ki. 2-3 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk fel a filéket.
A fokhagymagerezdeket zúzzuk össze, és keverjük össze a reszelt citrom héjával és egy kevés olajjal.
Sózzuk meg alaposan a halat, és a fokhagymás-citromos szösszenettel alaposan dörzsöljük be a szeleteket.
Egy evőkanályniy kókuszzsírt hevítsünk fel egy serpenyőben, majd a szeleteket bőrével lefelé fordítva kezdjük el sütni. A lazac egy-egy oldalához kb. 1,5-1,5 perc szükséges, de ha a szelet 2/3-áig kifehéredik, akkor már fordíthatjuk is.
Még forrón húzzuk le a bőrét, hogy minél kevesebb hús-vesztességet realizáljunk.
Fogyaszthatjuk bulgurral, rizzsel de vegyes salátát is összedobhatunk hozzá, ki hogyan szereti. Én fogyasztás előtt szeretek néhány csepp citromlevet nyomni rá, sokkal intenzívebbé varázsolja az ízét.