Fincsa-nindzsa

Répás "tócsni"

2020. június 16. - fincsanindzsa

Amikor elkészültem vele, sehogy sem illet rá a pogácsa elnevezés. Sokkal inkább hajazott a tócsnira, amit mi leginkább tócsinak hívtunk és hatalmas adag tejföllel, alaposan megsózva ettünk. Mit ettünk?! Tömtük magunkba mint az állat gyerekként, rosszullétig, mert természetesen már akkor is jó evő gyerekek voltunk.  Ha egyszer gyerekem lesz, nem is tudom mihez kezdek vele, ha az ételt csak piszkálni fogja. Ne rohanjunk ennyire előre, hiszen a tócsnit még meg kell sütnünk és jól is kell laknunk vele.

Elég rendhagyóan sütöttem meg, ugyanis krumplit sosem tartunk itthon, ellenben vészhelyzet esetére, a fagyasztóban egy kilo fagyasztott hasábmindig fellelhető. Ez most pont jól jött és ez adta azt a jó ropogós, jól átsült tócsni ízvilágot.

Hozzávalók (10 darab készült belőle, ami két főre elegendő mennyiség)

7.5dkg vörös lencse 
1 nagyobb répa 
15dkg fagyasztott hasábburgonya (helyett lehet 2 nagy reszelt krumpli)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál útifűmaghéj (+víz)
2 ek. szezámmag
1tk. őrölt koriander
1 tk. krukuma
1,5 tk. füstölt paprika
só, bors

Kalória (összes): 696
Fehérje: 27.36g
Zsír: 19g
Szénhidrát: 94.22g

img_2840.jpg

A vöröslencsét ne áztassuk be előre, különben teljesen szét fog főni. Tegyük fel a vizet forrni, sózzuk meg, majd főzzük puhára a vöröslencsét, kb 15-20 perc alatt. 

Közben a hasábburit sózzuk meg és a sütőben 200 fokon süssük meg. Ha megsült, vágjuk 2-3 centis darabokra és tegyük félre.

(Szerintem úgy sokkal finomabb, ha a vöröshagymát nem nyersen, hanem megpirítva adjuk a többi hozzávalóhoz)

A répát reszeljük le nagylyukú reszelőn - így sokkal kevesebb levet fog engedni.

Az útifűmaghéjat húzzuk fel annyi vízzel, hogy ne egy szivaccsá álljon össze, mert akkor darabos lesz és nem fogunk tudni bánni vele. Keverjük össze egy nagy tálban a kifőtt lencsét, a nyers répát, a fűszereket és a hagymát. Adjuk hozzá  megsült hasábburit és a szezámmagot is - ha van, inkább lenmagot haszánljunk és végül tojás helyett a vízzel összekevert útifűmaghéj segít abban, hogy összetartsa a "tésztát" amikor pogácsákat formálunk belőle. 

A serpenyőt forrósítsuk fel és kókuszolajban süssük aranybarnára az előre megformázott pogácsák mindkét oldalát.

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr7815805780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása