Fincsa-nindzsa

A banánkenyér kálváriája 2 felvonásban

2020. június 29. - fincsanindzsa

Zsófi barátnőmmel lementünk hozzánk cseresznyét szedni és természetesen nem hagyhattuk ki a piacot sem a biotermelő és az aszalványos bolt miatt se. Pont azt szeretem a veszprémi piacban - máshol még nem láttam, ugyan nem is járok sok helyre, ha megvan a tuti dealer - hogy kiraknak olcsóbban nyomott, túlérett terméket is legyen szó salátáról - ami pl. a díszhalaknak az akváriumba is jó, vagy nekünk az érett banán 198 forintért a banánkenyérbe egyszerűen TÖKÉLETES!

Két nap, két banánkenyér.  Kisebb-nagyobb sikerrel.

Hozzávalók

25dkg liszt (fele fele teljeskiőrlésű és sima fehérliszt)
10dkg datolya  (ha nagyon édesszájúak vagytok, akkor aprítsatok hozzá még +5dkg-ot)
1,5-2dl mandulatej
60g kókuszolaj (majd legközelebb még ezt is elhagyom) 
3 érett banán + 1 a tetejére díszítésnek
10-15dkg nagyobbra vágott dió
fél sütőpor
fahéj, citromhéj (esetleg étcsokidarabkák)

Kalória / szelet: 160 (nekem 16 szeletes lett a kenyér)
Fehérje: 2.9g
Zsír: 8g
Szénhidrát: 19.7g

img_3472.jpg

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Az elsőt 160 fokon sütöttem meg és egy örökkévalóságnak tűnt, mire félig nyersen felbukkant nagyjából 70 perc után. Szóval sütő és sütő között is van különbség, de nem panaszkodom, így is elfogyott az utolsó morzsáig.

Rémségesen egyszerű a recept, éppen ezért szeretem. Nagyjából a brownie gyorsaságával vetekszik. A banánt villával törjük össze, a datolyát egy pengés aprítóban dolgozzuk krémesre, végül az összes hozzávalót keverjük össze. A datolyának a titka: minél puhább, annál édesebb. Ha nem viszi az aprítótok, néhány percre áztassátok be forró vízbe és utána pépesítsétek. Ne sajnáljuk se a fahéjat, se a nem túl apróra vágott diót, se a citromhéjat. Meghálálja, higgyétek el! 

Béleljük ki a sütőformánkat sütőpapírral- erre legideálisabb az őzgerinc, vagy egy keskeny téglalap alapú forma. Ebben egyenletesen oszlassunk el a tésztát. Sőt, a tetejére tegyünk egy félbevágott banánt és a színe kedvéért egy teáskanálnyi nádcukrot is.

Kb 60-80 perc alatt sül meg, de vigyázzatok vele, mert trükkös jószág! Tűpróbával teszteljétek, megsült-e a közepe. Ha nem, akkor tegyétek vissza még egy 5-10 percre a sütőbe. Ha úgy érzitek, hogy a teteje gyönyörű szépen megkaramellizálódott - a nádcukortól - akkor takarjátok le egy alufóliódarabkával, ne égjen meg.

Szerintem, de tényleg csak szerintem! A datolya miatt sokkal lassabban sül át és nekem legalább 80 percre volt szükség, hogy átsüljön a tészta. De ekkorra sem lett a klasszikus kelt tészta hatás, hanem inkább egy picit ragacsos tészta lett a végeredmény.

Ha datolyát használtok édesítésre, akkor kb 15 dekányi mennyiségre lesz szükség. 10 dekányi a nem édesszájúaknak okas. Különben meg 20dkg nádcukorral kiváltható, ha nem akartok pepecselni vele.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr1215928660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása